Zanzibár

Posted by
Hadházy Ákos
>A Pest megyei Mende község polgármestere családjával a mesés Zanzibár tengerpartján tette elviselhetőbbé magának a járvány sanyarú időszakát. Ha Mészáros Lőrinc dubajozni járhat, akkor Kaszanyi József, egy választott politikus miért ne tanulmányozhatná Zanzibáron az ottani járványvédelmet? Nem is szégyelli, hogy amíg a magyarok nagy része a lezárások miatt szenved, ő Afrika partjainál egy szigeten napozik.
Ez is újabb eset, amikor a magyarok nagy ívben sajnálják le szegény miniszterelnök úr kérését. A miniszterelnök ugyanis pont azt kérte, hogy Dubajba és Tanganyikába ne menjen senki. Tanganyika mondjuk már régen nem létezik, mert Zanzibár szigetével egyesült és így lett belőle Tanzánia, úgyhogy én azt hiszem, a miniszterelnök inkább Zanzibárra gondolhatott, amikor a híveinek az utazást megtiltotta. Mindegy, úgysem hallgat rá sem a Gázszerelő, sem a Polgármester és még ki tudja, hányan.
Mende polgármesteréről egyébként már korábban hallottam, pár hónapja szét is néztem a faluban, mert felkeltette a figyelmemet, hogy lányával együtt alsó hangon 140 millió(!) forint EU-s támogatást kapott a családja különböző jogcímeken a Vidékfejlesztési Programból. Falusi vendégházat, vágóhidat építhetnek, és helyi fejlesztési stratégiákat valósíthat meg az elvileg független, a gyakorlatban a Fidesszel nagyon jó kapcsolatokat ápoló polgármester. 140 millió forintért egy átlagos magyar ember 70 évet dolgozik, amúgy, reggeltől estig. Így 70 év után, ha spórol, ő is mehet Zanzibárra. Amikor ott jártam, meggyőződtem róla: kis túlzással tényleg a fél falu a polgármester családjáé. A „falusi vendégházat” nehéz volt megtalálni, nem is csináltam képet róla, mert csak utólag derült ki, hogy egy társasház jellegű épület lehetett az, amiről már lekerült az EU-s tábla. Helyette lefotóztam egy másik bizarr projektet: 85 millió az önkormányzatnak „Településkép fejlesztésre, vendégház épületek külső felújítására.” Hát, ez lett belőle.