Kis éji hazudozás

Posted by

Gaál Péter
>“Ma már persze nehéz elképzelni, hogy az egyik legismertebb, a budapesti Kígyó utcában található egykori dollárbolt kirakata előtt felnőttek és gyerekek hosszan időztek az 1970-es években, vágyakozva nézve a márkás francia konyakokat vagy a színes, gyönyörű babákat. Sokak számára egy elérhetetlennek látszó világot jelenítettek meg ezek az árucikkek, így A LEGTÖBBJÜKNEK BE KELLETT ÉRNIE A KENT CIGARETTA HELYETT A MUNKÁSSAL, VAGY A MATCHBOX AUTÓK HELYETT A MŰANYAGBÓL KÉSZÜLT KISAUTÓKKAL.” Szintén a mai Origo, hogy ma se térjek nyugovóra hazugság nélkül.
Édes, félrevezetett nálam fiatalabbak. Valóban voltak valutásboltok, valóban olyan cumókkal (is), amelyeket közönségesen nem vagy nehezen lehetett beszerezni, de. Francia konyak, skót whisky, amerikai cigaretta és Matchbox autó ugyanúgy volt, forintért, mint svájci és japán órák, japán és nyugatnémet fényképezőgépek, mi több, még Hasselblad is volt, japán zsebrádiók, Faber Castell ceruzák, Parker, Pelikan és Mont Blanc tollak, olasz és spanyol cipők. Anyukám kartonnal vette a cigarettát, ő semmi mást nem szívott soha, mint amerikait, egy karton – 10 doboz – 220 Ft volt. Matchbox autóm annyi volt, mint a nyű, mindenféle, Ferraritól a Lamborghiniig, meg is mondom, például honnét: a Váci utca Szabadság híd felé eső végéhez közeli Märklin játékboltból, de márkás italaim is voltak miniben, jó sok, legalább száz, ti. gyűjtöttem őket.
A “színes, gyönyörű babák”, azaz a népművészetinek csúfolt matyó- egyéb ruhácskákba öltöztetett giccsek ugyan nem vonzottak senki magyar emberfiát sehova, a valutásbolt elé végképp nem. Már csak azért sem, mert azokból is Dunát lehetett rekeszteni, zum Beispiel a Váci utca másik, Vörösmarty tér felé eső végén, miként ma is.
Képzeljék, még mindenféle márkás pipák is voltak, többek között holland pipadohánnyal, Ronson gyújtóval, Zacher barátom talán emlékszik még rá, elvégre ő a pipás. Bár mostanában van egyéb füstölögni valója, bőven.