“Brüsszeli” vakcina

Posted by
Szabó Zoltán
>Na, akkor tisztázzuk, mert sokan még mindig nem értik.
Brüsszel nem küld vakcinát. Se túl későn, se túl korán, se keveset, se sokat. Egyet sem.
Brüsszel, azaz az Európai Bizottság keretszerződést kötött különböző gyógyszergyárakkal, amelyek COVID-vakcina kifejlesztésén dolgoztak. A szerződés arról szólt, hogy a Bizottság hány adag vakcinát köt le az adott gyártónál és mennyiért. A szerződés akkor lép életbe, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megvizsgálta és engedélyezte az elkészült vakcinát. Ebben az esetben a tagországoknak a lekötött keretből lakosságuk arányában áll rendelkezésére vakcina, oly módon, hogy szerződést kötnek a gyártóval tetszés szerinti, de legföljebb a lakosság arányában nekik járó számú vakcina szállítására, a Bizottság által kialkudott áron.
A szerződésnek kell szabályoznia a a megrendelt vakcinák szállításának ütemezését is.
Ha tehát egy gyártótól nem jön elég vakcina, az két okból lehetséges. Vagy a magyar kormány kötött rossz szerződést, ami túl laza ütemezést írt elő, ezért a gyártó előbb azokba az országokba szállít, amelyek szigorúbb szállítási határidőket kötöttek ki a szerződésben, vagy a gyártó nem teljesíti a szerződésben foglaltakat (vagy azért, mert nincs elegendő kapacitása, vagy azért, mert más megrendelőkkel magasabb áron tudott szerződést kötni, és előbb azoknak szállít).
Mindkét esetben szerződést szeg, amely esetre pedig a magyar kormány a szerződésben remélhetőleg olyan kötbért kötött ki, hogy ez a gyártónak ne érje meg, ezért igyekezzék mielőbb megfelelni a szállítási határidőknek.
Ha nem kötött ki ilyet, az sem az Európai Bizottság hibája.
Címkép: Hegyeshalomra érkezik egy vakcina szállítmány