Orwell Viktor állatfarmja

Posted by

 p.a

>A minapi installáció sokkal találóbb, mint azt elsőre gondolnánk. ORWELL VIKTOR – virított a Gellért-hegy oldalán az odavetített szöveg egyik este. Szellemes – ennyivel intézte el a sajtó nagy része. Nem tudjuk, nem is kell tudnunk, mire gondolt az akció kiagyalója, de a legtöbb embernek valószínűleg az 1984 jutott eszébe, George Orwell 1948-ban írt disztópiája. A Nagy Testvér diktatúráját és a Gondolatrendőrséget bemutató regény ma már nem csak irodalmi, hanem popkultúrális klasszikus is.

orwell4.jpgSzellemesnek szellemes, de az 1984 nem jó, legalábbis nem kizárólagos megoldás. Ez a blog a kormányellenes diktatúrázást mindigis túlzónak és kontraproduktívnak tartotta. Van egy sokkal jobban illeszkedő asszociáció: Orwell (a George, nem a Viktor) második leghíresebb regénye, az Állatfarm.

Úgy tanítják, hogy a kisregény a sztálini rendszer leírására, bemutatására született, de a mai magyar olvasónak egész biztosan nem ez jut eszébe. Megdöbbentő, hogy az Állatfarm történéseinek szinte minden egyes eleme megfeleltethető a mostani viszonyainknak.

Ha valaki nem emlékezne a gimnáziumi olvasmányára (vagy valamiért kihagyta az Állatfarmot): Egy farmon az állatok elűzik az őket kihasználó idegen urat és saját, önálló társadalmat hoznak létre, új, igazságosabb törvényekkel. A disznók (a farm legokosabb állatai) hamar felfedezik a kiemelkedés lehetőségét, a többi állatot manipulálva átveszik a farm irányítását és egyre több jogot biztosítanak maguknak, folyamatosan módosítva a kezdeti törvényeket, kiüresítve vagy simán csak átírva azokat. Érinthetetlenné válnak – mindezt a farm szabadságának eszméje alatt. Végül még az arcuk is olyan lesz, mint a korábban elűzött embereké, illetve egy idő után a többi állat már nem tudja megkülönbözteti, ki az ember és ki a disznó. A rabszolgasorba került állatok csodálkoznak ugyan, de ennél többre nem képesek. 

A regény leghíresebb mondata, mottója tökéletes leírást ad a 2021-es Magyarországról (minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél), de ennél sokkal-sokkal több a párhuzam. Íme néhány elem, de messze nem a teljes lista:

*Egyszerű szlogenekre betanított birkák bégetnek olyan hangosan, hogy lehetetlen másnak megszólalni mellettük (trollok, irányított egyensajtó)

*A farmon történő problémákat, szerencsétlenségeket a vezetők minden esetben a farmról korábban elmenekült Hógolyó nevű disznó folyamatos aknamunkájának, gonoszságának tulajdonítják, ezzel mesterséges ellenségképet generálnak, gyűlöletet szítanak (Soros)

*A vezér kisdisznóinak a többiekétől eltérő oktatás jár, lehetőségeik már születésüktől kezdve elmondhatatlanul jobbak, miközben a farm vezető pozícióiba csupa megbízható disznó kerül (nem kell magyarázni)

*A disznók propagandája szerint a többi farmon is hasonló folyamatok indultak, mint náluk, de természetesen ez nem igaz (illiberalizmus megállíthatatlan terjedése)

*Az egyszerű, szerény élet kívánatosságát hirdető disznók valójában részeg tivornyákba csapó hedonista életet élnek (itt olyan sok példa lenne, hogy felesleges válogatni)

*Nem lehet nem csodálkozni azon, amikor a disznók a korábbi elveket felrúgva beköltöznek a volt gazda házába, a fényűzés megvetendő épületébe, kifejezve ezzel is a felsőbbrendűségüket (vár, Karmelita kolostor)

*A farmot elhagyó, propagandára nem fogékony, szomszéd farmra szökő kanca kifejezetten jól él, jól érzi magát a szökés után, de az Állatfarmon erről nem vesznek tudomást (elvándorlás)

*A szomszéd farmokkal való kapcsolattartás mindig a disznók aktuális érdekein alapul, miközben a többi állatnak elmagyarázzák, hogy mélyen erkölcsi szempontok szerint megy minden, illetve másnap az ellenkezője is (reálpolitikának, praktikus politikának nevezett, egyensúlyozó külpolitika)

*Pattogó, mindent megmagyarázó kis propagandadisznó (mindenki tudja a megoldást)

*A törvények szépen lassan, de folyamatosan módosulnak, valahogy mindig olyan irányba, hogy a disznóknak jó legyen (az alkotmánytól kezdve) 

Az Állatfarm könnyen olvasható és rövid könyv, de nagyban segít megérteni, mi is történik körülöttünk. Érdemes újraolvasni vagy pótolni a hiányt.

Felmerül, hogy Orbánék már a kezdetektől bibliának használják és maguk is csodálkoznak, hogy mennyire bejön minden, amit ez alapján intéznek. De nekem sokkal rosszabb sejtésem van: Ma még megmagyarázhatatlan módon Orwell (a George, nem a Viktor) tudta, hogy mi lesz itt 2021-ben és nem Sztálinról írta kisregényét, hanem Magyarországról. Most már azt is elképzelhetőnek tartom, hogy írói álnevét (eredeti neve ugyanis Eric Arthur Blair) is az Orbán név eltorzításából alkotta meg, azaz a Gellért-hegy felirata nem is szellemes, hanem csak egy időhurok következménye. Olyan időhuroké, amelybe az Állatfarm állatai véglegesen beragadtak. Lehet, hogy mivelünk is ez történt.

Figyelem: a bejegyzés egyáltalán nem minősíti, hogy az Állatfarm rendszere jó vagy rossz, csak a párhuzamokra hívja fel a figyelmet.

https://miigyelunk.blog.hu/