Milyen az átlag holland?

Posted by

Határátkelő
>Mindig veszélyes dolog egy nép kapcsán az „átlagról” beszélni, hiszen azt sem tudjuk megmondani, milyen egy „átlag magyar”. A holland Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján azonban egy ottani tévéműsor megpróbálta a lehetetlent. Mit ne mondjunk, elég érdekes kép alakult ki…Sőt, lehet, hogy az érdekes nem is jó szó, a Hollandokk szerint kifejezetten vicces lett az Op zoek naar de gemiddelde Nederlander című végeredmény. Főleg, mert nem a fapapucs, tulipán, szélmalom sztereotípiák mentén készült. „41 éves, ha férfi és 43 éves, ha nő. Családban él, 2 gyereke van, és sorházban lakik, hasonlóan a szintén sorházban lakó 10 millió honfitársához.
Nem dohányzik, viszont 7 liternyi tiszta szesznek megfelelő alkoholos italt iszik egy évben, amire 215 eurót költ. Ha bort vesz a boltban, akkor átlagosan 3,44 eurót ad ki érte. A hollandok 77 százaléka saját bevallása szerint nem ért a borokhoz.
Kis autója van, lehetőleg szürke. Mint a legtöbben, a hollandok is nagy autót – Audit, BMW-t, Mercedest – szeretnének, de a kimondott és ki nem mondott kálvinista értékeket és elvárásokat követve inkább nem feltűnő, egy kicsit unalmasnak mondható, használt autót választ magának.
Ezért állnak folyamatosan az eladási listák élén kis autók, és ezért van 2 893 229 szürke autó forgalomban Hollandiában.
Átlagosan 3,1 alkalommal megy el egy évben az Ikeába és 1533 eurót költ egy évben lakberendezési tárgyakra, illetve lakberendezésre- Ennek a szenvedélyének nem csak a 13 Ikeában hódolhat, hanem a többi, összesen 1882 hollandiai lakberendezési boltban. Beszédes, hogy a 8 millió háztartásra 5 millió forgalomban lévő Ikea Family kártya jut.
173 ruhadarab lóg a ruhásszekrényében, amiből 50 darabot legalább egy éve nem vett fel. Ennek ellenére 46 darab új ruhadarabot vesz egy évben. Átlagosan 5,4 farmerje van egy holland felnőttnek, szemben egyébként az átlag amerikaival, akinek csak 2,9 darab.
522 állatot eszik meg életében. Köztük 490 csirkét, 27 sertést, 3 marhát, 2.5 bárányt. Bár azt hangoztatja, hogy egészséges, fenntartható és helyi ételt vásárolna legszívesebben, a gyakorlatban fontosabbnak bizonyul, hogy gyorsan be tudjon vásárolni és olcsón.
Egy átlagos háztartás egyébként 120 kg ételt dob ki egy évben, 400 euró értékben. Szívesen kísérletez más konyhák ételeivel, de csak akkor, ha azok egyszerűen elkészíthetők és kevesebb, mint 6 összetevőből állnak. Ha főz, akkor 28 percet szán rá egy nap. Nagyanyáik egyébként még másfél-két órát főzőcskéztek naponta. 6 nap egy héten eszik húst – 100 grammot napi átlagban.
A medián jövedelme 2020-ban 36 500 euró volt, ami 2816 bruttót jelent havonta (vakációpénz nélkül számolva). A medián adat azért is beszédesebb, mert bár az átlag vagyon a sok gazdag miatt fejenként 182 700 euró (a háztulajdont beleértve, az adósságokat levonva), de a medián vagyon már csak 38 400 euró.Hollandiáról beszélve megkerülhetetlenek a kerékpárok, amikből 22,8 millió darab van összesen, az évente átlagosan kerékpárral megtett megtett 880 km, és a büszkén hangoztatott adat, hogy a hollandoknak van átlagosan a legtöbb biciklijük világviszonylatban – 1,3 darab fejenként. Még az egy emberre kiszámolt átlagsebesség is elhangzik (15,8 km/óra).”
Ha érdekel az is, hogy boldognak tartják-e magukat, akkor irány az eredeti poszt!

https://hataratkelo.blog