Biden csiszolatlan stílusa

Posted by

Dobozi István
>Oroszország visszahívta washingtoni nagykövetét, mert egy amerikai hírszerzési jelentés közvetlenül Putyin orosz elnökhöz kötötte a 2020-as amerikai választásokba való beavatkozást, és Biden elnök gyilkosnak nevezte az orosz elnököt Alekszej Navalnij megmérgezése matt. (WSJ cikk: “US and Russia presidents trade insults”, March 19). Visszatérve a választási kampányra, Biden úr “gengszternek” nevezte Hszi Csinping kínai elnököt mivel Peking visszaveszi Hongkong politikai szabadságjogait és internáló táborokat épít Hszincsiang tartományban  a muzulmán kisebbséghez tartozó ujgurok számára.

Vajon ez a csiszolatlan diplomáciai stílus, amely  rendkívül személyes módon sérteget Amerika stratégiai vetélytársainak legfelsőbb vezetőit része a Biden elnök által meghirdetett  “jobban felépített” külpolitikának? Ha igen, akkor képes lesz-e üzletet kötni ezekkel az erősekkel olyan területeken, mint a globális egészségbiztonság, az éghajlatváltozás, a nukleáris fegyverek terjedése, a terrorizmus és Irán, ahol az érdekek átfedik egymást? Nem rajongtam Donald Trump volt amerikai elnök külpolitikáért, de ő legalább jó személyes kapcsolatokat ápolt Xi és Putyin elnökkel, és elkerülte a velük való közvetlen konfrontációt, miközben kemény vonalat követett mindkét ország ellen.

Mközben Biden úr gyilkosnak nevezte Oroszország elnökét, korábban egészen másik irányt választott, amikor egy másik amerikai hírszerzési jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg rendelte el azt a műveletet, amely az ismert újságíró, Jamal Khashoggi meggyilkolásához vezetett. Biden elnök deklarált külpolitikai célja “Amerika erkölcsi és globális vezetésének helyreállítása”. Az ilyen fajta kettős mérce alkalmazása a barátokkal és az ellenségekkel szemben a világpolitika színpadán aligha jelent erkölcsös vezetést.

A szerző Világbank volt vezető közgazdásza

Megjelent a The Wall Street Journal-ban