Jelentés Romániából – Egy közlemény elé, röviden

Posted by

Az RMDSZ miniszterei kiválóan, lendületesen, kreatívan dolgoznak, a koalíciós társak és a tévés műsorvezetők őszinte, bevallott csodálatára, elismerésére (ez mindvégig így volt, 1996-tól errefelé, amikor először az ország történetében magyarok Romániában kormányra kerültek), ugyanakkor az RMDSZ – elnöke, Kelemen Hunor révén – gyanús kompromisszumokat köt a józan lelkiismerettel: hozzájárul (közben álkeménykedve, úgymond feltételeket szabva, konzumnőnél is könnyebben meggyőzhetően) például a magisztrátusok által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges nyomozó hatóság (SIIJ) megszüntetéséhez; olyan törvény(nem)módosításokhoz, amelyek révén a magisztrátusok titkos megállapodások alapján ismét/továbbra is együttműködhetnek a hírszerző szolgálatokkal; és pusztán, mert kell neki az a tisztség, a Nép Ügyvédje, Renate Weber leváltásához.

De ezekről bőven lesz még alkalmunk elmélkedni, most álljon itt legjobb miniszterünk, Cseke Attila közleménye egy újabb adminisztratív bravúrról.

Cseke Attila: megszüntetjük az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök egyeduralmát

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium módosít az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök vizsgáztatását szabályozó előírásokon, és hamarosan új vizsgát ír ki – jelentette be Cseke Attila. A javasolt módosításokat tartalmazó miniszteri rendeletet ma bocsátotta közvitára a szaktárca.

Súlyos szaktanácsadó- és szakellenőr- hiány van, ez akadályoztatja az építkezések folyamatát. A meglévő szakemberek életkora meghaladja a nyugdíjkorhatárt, új vizsgát pedig évek óta nem írtak ki” – nyilatkozta a miniszter. Az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök feladata ellenőrizni a tervrajzok és az épületek szerkezeti biztonságát, a tűz- és földrengés-biztonsági intézkedések, illetve a higiéniai és energetikai előírások betartását.

Cseke Attila rámutatott: a minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg 572 építkezési szaktanácsadó munkavégzése engedélyezett Romániában különböző felügyeleti szakterületeken, ezeknek azonban több mint fele 70 év feletti és további 22 százaléka 60-70 év közötti. Tűzvédelmi szakértő csupán 18 van a fővárosban és további 23 országszerte, 24 megyében pedig egyáltalán nincs tűzvédelmi szakértő.

A szaktárcavezető hangsúlyozta: három éve nem volt kiírva szakértői vizsga, mert a hatályos rendelkezések szerint a vizsgáztató bizottsághoz szükséges tíz, már engedélyezett szakértőt nem tudták összehívni. Ugyanakkor a vizsga szóbeli részét is megszünteti az új szabályozás, így nem marad lehetőség szubjektív okok miatt akadályoztatni a vizsgázók engedélyezését.

A közvitára bocsátott miniszteri rendelet előírja: évente kétszer kötelező vizsgát kiírni, 45 nappal előtte meg kell azt hirdetni, a szakirodalmat pedig közzé kell tenni. A hatályos rendelkezésekkel ellentétben, amelyek szerint a vizsgát Bukarestben szervezték, az új rendelet kimondja: Kolozsváron, Brassóban, Konstancán, Temesváron és Jászvárosban is vizsgáztatnak, a bizottság pedig a már engedélyeztetett szakértőkön kívül egyetemi tanárokból, az Országos Építési Felügyelőség, az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség és a minisztérium képviselőjéből áll. Ugyanakkor az új rendelkezés szerint ötévente ellenőrzik az engedélyezéshez szükséges feltételek teljesítését.

Kiváló intézkedés, jó lenne más természetű egyeduralmak ellen is fellépni.

Az Új Hét írása

Címkép: Cseke Attila

%d bloggers like this: