Polgár paraszt, proli paraszt

Posted by

Béndek Péter
>Van a polgár paraszt és van a proli paraszt. Az előbbi etikája az európai civilizáció egyik erős sodra, az utóbbié — a legfontosabb hazai reprezentánsaként a miniszterelnökkel — a magyar közgondolkodásnak az I. világháborút követő évektől, de kivált a nyilas korszaktól a kádárizmuson át máig ívelő legrosszabb hagyománya.
A miniszterelnök ugyan maga is derékig áll a proli paraszt hagyományban, de a legkártékonyabb hozzájárulása, hogy ezt emeli normává, ekként a nemzet “DNS”-évé. A folyamatos süllyedésünk a részleges kultúrnemzeti léttől és általában a kutúrnemzeti lehetőségtől a versenyképtelen, beteg lelkű, irracionális tömeglétbe megállíthatatlannak tűnik.
Nincs komolyabb ellenállás, nincs féltése a sorsunknak, a gyeplő a lovak között, aki teheti, egyéni menekülőutakat keres vagy hiú reményeket táplál arról, hogy más (pl. a pártellenzék) majd elhozza a megváltást. Pedig aki egy cseppet is ismeri Magyarország lappangó és a XX. században felszínre tört kollektív képességhiányát, az tudja, hogy ez a normális, minden más, ami a civilizációra emlékeztet, csak zárvány, kivétel vagy átmeneti kegyelmi állapot. Először ezzel kéne tudni szembenézni.