Tusk: a Fidesz már évekkel ezelőtt elhagyta a kereszténydemokráciát

Posted by

 Pálfi Rita

A Twitteren reagált az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk a Fidesz kilépésére. Donald Tusk azt írta: “A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. A valóságban ez már évekkel ezelőtt megtörtént. ” Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke 2019 ősze óta az EPP elnöke. Megválasztása előtt is többször kritizálta a Fidesz politikáját, igaz többnyire nem nevezte meg a magyar pártot.
Sokkal konkrétabban fogalmazott, miután megválasztották a pártcsalád élére, de azt is világossá tette, hogy bár számára személyesen is nehéz kérdésről van szó, de szeretne minél hamarabb döntésre jutni. Ekkor szólt közbe a világjárvány.
A lengyel politikus és a Fidesz között a viszony tavaly a járvány első hulláma alatt mérgesedett el igazán. Tusk akkor már a magyar kormánypárt kizárását szorgalmazta. A Fidesz és Tusk közötti vita hangnemén tovább rontott az, hogy több magyar kormányközeli lap közölt egy hamisított fotót Donald Tusk nagyapjáról, azt állítva, hogy a német náci SS alakulat tagja volt a második világháborúban.
Tavaly szeptemberben a pártcsalád online politikai gyűlésen nem is szerepelt a Fidesz kizárásának kérdése, annak ellenére, hogy már tavasz óta Tusk is szorgalmazta. gyűlésen mondott beszédében az EPP elnöke minden eddiginél őszintébben és világosabban beszélt a Fidesz tagságának a kérdéséről, és hogy ez mit jelent a pártcsaládban.
“A Fidesz jövőjéről szóló megosztottság sokkal mélyebb, mint amilyennek gondolnánk az EPP vezetőinek nyilvános megszólalásai alapján” – fogalmazott Tusk, elismerve, hogy nincsenek többségben sem a Fidesz kizárását akarók, sem azok, akik reintegrálnák.
Legutóbb Szájer József volt fideszes EP-képviselő botránya alkalmával írt a Twitteren arról, hogy a Fidesznek nincs már helye a pártcsaládban.
Címkép: Tusk és Orbán