Nosztalgia: Régen olvastunk ilyet a szovjetellenességről, bocsánat a russzofóbiáról

Posted by

A Magyar Békekőr nem érti, miért kell a Navalnij-ügyet kihasználni, miért beszél az amerikai titkosszolgálat a választás befolyásolásáról, miért van “mesterséges feszültségszítás”, amikor közben kapós az orosz vakcína, miért vannak olyan “rágalmak”, mint a Szkripal ügy, a maláj gép lelövése Ukrajna fölött. Ugyanakkor a Békekör szerint “a NATO európai partnerei közül mind többen elégelik meg a konfrontációs politikát”.
Aki ennél többre kivácsi, az olvasson tovább.

Washington, 2021. március 17. szerda (MB)
Az amerikai elnök célul tűzte ki Kína és Oroszország növekvő nemzetközi befolyásának visszaszorítását. „Feltartóztatási stratégiája” arra irányul, hogy – mint Biden mondta – „helyreállítsák az Egyesült Államok helyét a világban”, legalább is megpróbálják helyreállítani – írta a Magyar Békekör tudósítója szerdai jelentésében.Mivel az új amerikai elnök, érthető okokból kerüli a katonai konfrontációt Oroszországgal, különös tekintettel az atomfegyverekre, az Oroszország feltartóztatására irányuló politika egyik fegyveréül a nagy keleti rivális elleni gyűlöletkeltést választotta, az orosz belügyekbe való beavatkozás mellett. A russzofóbiát NATO szintre igyekszik emelni, de ellenállásba ütközik.
 Első lépésben a Navalnij-ügyet igyekezett kihasználni a „policy of containment” céljaira. Követelte Putyintól Navalnij azonnali szabadon bocsátását, és politikai ítéletként tüntette fel az orosz bíróság rágalmazási perben hozott jogi ítéletét Navalnij ellen. Összehangolt NATO-akcióba fogtak az orosz ellenzék megtámogatására a törvényes orosz kormány megdöntéséért, és Putyin elnök eltávolításáért a hatalom éléről. Noha kísérletük kudarcot vallott, távolról sem ért véget – vélekednek NATO-körökben.Második lépésben azzal hozakodtak elő, hogy Oroszország Trump javára befolyásolta a legutóbbi elnökválasztást, noha Moszkva – igen diplomatikusan – kellő lépéstávolságot tartott mindkettejükkel szemben. Bár az amerikai elhárítás jelentése érveket szolgáltat a bideni politikának Oroszország ellen, Biden addig mégsem merészkedik, hogy kétségbe vonja annak a választásnak a tisztaságát, amelynek hatalmát köszönheti.

Noha az orosz ellenes gyűlöletkeltésnek korlátot szab az a tény, hogy egyre több NATO tagállam igyekszik hozzájutni a koronavírus elleni orosz vakcinához, nem szólva Oroszországhoz fűződő gazdasági érdekeikről, mint amilyen az Északi Ártamlat-2 gázvezeték, a mesterséges feszültségszítás mégsem került le a napirendről. Ehhez ugyanis közös érdeke fűződik a globális finánctőkének – írja a tudósító. A NATO tarsolyában több olyan ügy is szerepel, amelyet alkalmasnak vélnek az oroszellenes hangulatkeltésre. Bizonyítékok híján ugyan valamennyi rágalomnak bizonyult, mégsem hagytak föl velük, jóllehet orosz részről mindet rendre cáfolták. Ilyen a maláj utasszállító repülőgép lelövése Ukrajna légterében 2014. július 17-én. Továbbá a szmolenszki lengyel légi katasztrófa, melyben 96-an vesztették életüket, köztük Lech Kaczynski elnök. Lengyel részről visszatérően bizonyítani próbálják, hogy a katyni megemlékezésre várt lengyel gép az orosz légi irányítás hibájából, mi több, szándékos vétségéből zuhant le 2010. április10-én. Bár elcsitult, ébren tartják a Szkripal ügyet: a britek által beszervezett Szergej Viktorovics Szkripal orosz ezredes és Julia nevű lányának novicsokkal történt megmérgezését Salisburyben 2018. márciusában. Orosz- és szír ellenes céllal szedik elő vegyi fegyverek lakosság elleni bevetését Szíriában, amit kizárólag a hozzájuk kapcsolódó Fehér Sisakosok és a nyugati befolyás alatt tartott Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) állítása alapján tekintenek bizonyítottnak.Mivel a bizonyítatlan állítások rágalom számba mennek a nemzetközi kapcsolatokban, céljuk csak az orosz-amerikai, s az orosz-nyugat-európai viszony megrontása lehet. Különösen súlyos, egyszersmind nemzetközi jogba ütközik a nyugati szövetségesek rá épülő szankciópolitikája Oroszország ellen, melynek Magyarország is részese. Az orosz részről tanúsított határozott fellépés velük szemben arra utal, hogy a feltartóztatás politikája aligha számíthat sikerre. Ezt látszik alátámasztani, hogy a NATO európai partnerei közül mind többen elégelik meg a konfrontációs politikát, és értenek egyet az Oroszországgal szembeni nyugati stratégia felülvizsgálásával, az egyenjogú együttműködéssel – írja a Magyar Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör