Hallgatja-e a vírus a Kossuth rádiót?

Posted by

Tamás Ervin
>Ez a Gulyás bajtárs ma rémhírterjesztőnek minősítette a minap Széchenyi-díjat kapott rektort és vele a többi szakembert, akik érzik már a rajtuk lévő nyomást, sejtik, hogy meg kell válogatni a szavaikat. Ideje látniuk, hogy van elég kórházi ágy és lélegeztető /abból még sok is/. Hogy miként és milyen állapotban tudja a szakszemélyzet menteni az embereket, azt majd elmondják az érintettek fáradtan és névtelenül. De főként konkrétan.
Kóros az az igyekezet, ahogyan e mértéktelenül terjedő vírussal hadakozik a kormány, mással sem törődve, csak azzal, hogy felkészültségét hangoztassa. Hiába érkeznek a konkrét beszámolók, porként fújja le őket a gőg és a magabiztosság, mert segítséget nem szabad igénybe venni, esendőnek nem szabad mutatkozni, majd mindent elintéz a katonaság, rendőrség, katasztrófavédelem – esetleg az átvezénylés. Ha mégsem, kitalál a brigád egy ütős mondatot: nem oltópont kell, hanem vakcina. Ez egyben utal arra is, hogy az EU milyen szájtáti, pongyola szerződéseik fabatkát sem érnek. Hogy hogyan állnánk Brüsszel összrendelése nélkül, vagy hogy az orosz vakcinák is késnek – nem érdekes. Az sem, hogy valószínűleg áprilisban térdig állunk a szérumban, még akkor is, ha akkora a katyvasz és a szervezetlenség a regisztráció és az igazolások körül, amekkora.
Gulyás bajtárs azt a körzeti rendelőt képzeli maga elé, ami a XII. kerületben vigyázzállásban várja, arról nem tettek elé pontos számot, hogy a háziorvos naponta – jó esetben – hány vakcinát olt maga és hányat szervez az oltópontokra tetemes adminisztrációval. Nem, Gulyás bajtárs megkapta a szöveget, s mondja, mondja a siralmas, őszintétlen mondókáját. Egyébként más országban sincs elég vakcina, de komfortos ideiglenes oltópontokat létesítenek, ahol a várakozás, a pihenés kényelmesen megoldott, nem keveredik a beteg az oltásra váróval, s nem köhögnek egymás arcába, a háziorvos pedig nem gyógyít, olt, miközben diszpécserként próbálja összefogdosni a különböző szérumot vállaló, avagy elhárító embereket. Ráadásul mindegyikük őt ekézi.
Valóban vissza kell utasítani az együttműködésre jelentkező önkormányzatokat, mégpedig a legpofátlanabbul, otrombán és kioktatva őket, hogy tudják, hol a helyük. Sehol.
Feleségem egyébként nyugdíjas orvos és jelentkezett a szolgálatnál – bármiben segít ingyen és bérmentve. Már az is valami, hogy nem tolták le. Válaszra se méltatták.
Így van ez jól. Holnap a főnök elmondja a nyitás forgatókönyvét, mert azt másra nem bízhatja. Persze felhasználja a konzultációból kihüvelyezhető ajánlásainkat is. Csak az a kérdés, hogy a Covid-19 hallgatja-e a Kossuth adót.

Címkép: Joó József