A pöcegödör szélén

Posted by

SZEKA
>A kormány igyekszik határozottnak mutatkozni, ugyanakkor érződik a kétségbeesés a hivatalos nyilatkozatok szövegeiben. Maga a miniszterelnök is azzal hárít el minden ellenzéki kritikát, hogy politikai ellenfelei vakcinaellenesek, ezért nem akarhatnak jót a magyar polgároknak. Ez a kijelentés egyrészt önmagában nem igaz, másrészt hiányzik az Orbán kommunikációjára régewbben oly jellemző víziók felvázolása. Most üt vissza az a gyakorlat, hogy az utóbbi ciklusokban se választási-, se kormányprogramja nem volt a Fidesznek.
Ha azt látják a választók, hogy az egymással korábban sokat marakodó ellenzék összezár, akkor hosszú idő után lehet esélye arra, hogy legyőzze a Fideszt. A közös ellenség mindig nagy összetartó erő, ugyanakkor folyik a pozícióharc is az ellenzéki pártok között, hiszen az előválasztáson lényegében a 2022-es voksolás főpróbáját tartják. Közben persze mindkét oldalon erősen koncentrálnak a koronavírus elleni harcra, és igyekeznek a felelősséget áttolni a másik térfelére. Az ellenzék főként a későn meghozott döntéseket, a rossz járványügyi statisztikákat veti a kormány szemére, cserébe viszont megkapják azt, hogy felelőtlenek, mert az védőoltások ellen kampányolnak.
Mára szinte teljesen egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány lesz a központi témája a 2022-es parlamenti választás kampányának. Talán ez a helyzet rákényszeríti a kormányt arra, hogy ezúttal ne azzal intézze el a választási programját, hogy azt mondja: Folytatjuk! Egy meglehetően durva egészségügyi krízishelyzet igencsak ellentmondásos kezelése után ugyanis valami épkézláb stratégiával kell előállni, és annak bizony nem lenne jó üzenete, ha a mostani folyamatok folytatását ígérné programjában a kormánypárt. Főleg a gazdasági kilábalás ügyében kellene valami épkézláb tervvel előállnia a kormánynak, ugyanis a koronavírust akkor lehet legyőzöttnek tekinteni, ha az általa okozott költségvetési problémákat megoldják. Tavaly még az első hullám idején napra pontosan megmondta, mikor éri el a csúcsot a járvány. Más kérdés, hogy akkor is tévedett.

Ehhez azonban hosszú idő kell. Már egyértelmű, hogy túl optimista volt a Fidesz stratégáinak az úgynevezett visszapattanás elmélete, mely szerint a járvány elmúltával hirtelen minden gazdasági mutató visszaugrik olyan magara, mint ahol egy évvel ezelőtt álltak. Most egyszerre két krízissel kéne megbirkóznia a kormánynak, egy egészségügyivel és egy gazdaságival, ám nagyon valószínű, hogy ez utóbbi jóval a járvány elmúltával is komoly gondot fog okozni a nemzetgazdaságnak.

Ezért kellene már a kampány jegyében egy racionális, megvalósítható, de ugyanakkor sok reménnyel kecsegtető gazdasági újjáépítési tervet letennie az asztalra Orbán Viktor kormányának. Ehelyett azon ironizál a kormányfő, hogy aki meg tudja mondani, mikor lesz vége a járványnak, az jó eséllyel nyerne a lottón is. Teljesen meglepő az a tanácstalanság, ahogy Orbán áll most a dolgokhoz, hiszen az ő víziói táplálták a reményt saját szavazóbázisában a legnehezebb időben is. Tavaly még az első hullám idején napra pontosan megmondta, mikor éri el a csúcsot a járvány. Más kérdés, hogy akkor is tévedett.

Fotó: hirado.hu

Ma minden reményét a vakcinákba helyezi, ami egyrészt persze érthető, ugyanakkor kiábrándító lehet számára, hogy az általa favorizált kínai és orosz oltóanyagoktól továbbra is ódzkodnak az emberek. A gazdaság megmentéséről pedig inkább szónokol, tűzet olt, de érdemi tervet még nem mutatott fel arra, miként kívánja megsegíteni azokat, akik a járvány miatt vesztették el a munkájukat. Az államadósság közben csak nő, és nem igazán látszik, hogyan lehetne másként forrásokat bevonni, mint hitelfelvételből. A feladat tehát hatalmas, aminél csak a tét nagyobb, hiszen a kudarc a politikai hatalom elvesztéséhez is vezethet. Mert, ahogy egy ősi dakota mondás tartja: „Ha a pöcegödör szélén ülsz, ne azon morfondírozz, hogy belecsúszhatsz, hanem minél előbb könnyíts magadon!”

https://szeka.blog.hu/