Beszélni az új Magyarországról?

Posted by
Béndek Péter
>Fekete-Győr András: “Orbán, takarodj” helyett beszéljünk az új Magyarországról!
Hát, üdvözlöm a Momentum elnökét a produktív politizálás felé vezető úton. Hozzátenném még: persze, beszéljünk az “új” Magyarországról (mégha gyanúsan populista is ez a jelszó, “új Magyarország” ugyanis pont annyira lesz, mint új Fekete-Győr András, új Kovács József és általában: új nép), de ne össze-vissza beszéljünk, ahogy Elnök úr az utóbbi napokban tette.
Ahhoz, hogy bárki javaslatai üljenek és megtelepedjenek a szavazók lelkében, azoknak konzisztenseknek, megalapozottaknak, ugyanakkor persze inspiratívaknak — röviden: mindösszesen hitelesnek — kell lenniük. Elnök úr egyelőre a hadoválás szintjén áll és minden esély megvan arra, hogy egy hét múlva teljesen más jelszavakkal fog dobálózni. Aztán két hét múlva megint másokkal. Így megy ez már egy ideje Elnök úrral, amit a felmérések szerint pontosan látnak a választók is.
Szóval, gondolkodni kéne a nagy bejelentések előtt, utánuk pedig valamit cselekedni, hogy a szavak ne szálljanak el a bánatos múltba. A három — értelem, beszéd, cselekvés — együtt hoz létre valamire való politikát. (A háttérben folyó taktikázás nem.) Enélkül legfeljebb annyit érünk el, hogy Elnök úr és néhány barátja bejut a parlamentbe, ami — lássuk be — mindenki másnak elhanyagolható boldogságot fog okozni, haszna meg még annyi sem lesz. Nézze meg Schiffer András karrierjét.
Címkép: Halász Géza: Hétköznapi ásítás