Tanulsàg

Posted by
Kaltenbach Jenő
>A tegnapi német tartományi vàlasztàsoknak, egyebek mellett, egy fontos tanulsága, hogy nem a pàrtnak, hanem a csúcsjelölt személyének van döntő jelentősége. Baden Württembergben a zöldek fölényesen nyertek, míg Rajna Pfalzban 10 szàzalék alatt maradtak. Ugyanakkor utóbbiban nagy fölénnyel nyertek a szociàldemokratàk, míg BW-ben a szocdemek alig több mint 10 szàzalékot érték el.
A két szomszédos délnémet tartomàny politikai, gazdasàgi helyzete között nincs jelentős különbség, így az azonos pàrtok programjàban sem. Ez tehát nem magyaràzza a dolgot. A “rejtvény” kulcsa a két tartományi csúcsjelölt népszerűsége.
BW-ben a nagypapàs, zöld Winfried Kretschmann, míg RhP- ban a slàgfertig szocdem “hàziasszony” Malu Dreyer rendkívüli népszerűsége hódította meg a demokratàk szívét, és miután ők alkotjàk a vàlasztók elsöprő többségét, mindkét helyen megszületett a győzelem.
A szélsőjobb AfD mindkét tartományban elvesztette a vàlasztói egyharmadàt.
Fontos tanulsàg lenne ez a mi közelgő vàlasztàsunkkal kapcsolatban is. A szélsőjobb Fidesznél ez rég el is dőlt, Orbàn a “kiràly”, igaz nem éppen a demokratàké. Az tehát nem valószínű, hogy a Fidesz az AfD sorsàra jut.
Az ellenzék még keresi a “megvàltót”, és ha az megvan akkor màr csak egy kérdés marad megvàlaszolandó: vajon nàlunk mekkora a tisztességes demokratàk arànya??
Címkép: Malu Dreyer