Ne kezdj ki a keménytojással!

Posted by

Batka Zoltán
>Mibe fogadjunk, hogy a többségeteknek még nem robbant fel a szájában egy hámozott, főtt tojás? Nos, most ehhez a csöndes többséghez szólok: a dolog ijesztőbb mint azt bárki gondolná, konkrétan majd levitte a fejem, egy pillanatra azt hittem, hogy Rogán Antal küldte rám a spanját, Szergejt, aki az egész éjjelt a mosdó alatt lapítva töltötte, hogy végül leszámolhasson velem. Szóval a hideg hűtőből kivett, hámozott főtt tojást betettem a mikróba és pár mp-ig melegítettem. Utána egy nyomás majonéz a tetejére, majd hamm…
A fehérje és a sárgája között elhelyezkedő holttérben a hőtágulás v. a hirtelen felhalmozódott gőz miatt a harapásomra elképesztő erővel szétrobbant a tojás. Az orromon át az agyamig felküldött egy méretes adag majonézt, jó öt percen át azt fújkáltam ki a zsebkendőbe, a felső ajkamat pedig szétforrázta a gőz. Húsz perc után éreztem először a felső ajkamat, (sajnos már nagyon is) de a szám felülete érzéketlen, a jelek szerint a forró gőz vagy levegő szétégette.
A tojásrobbanás kinetikus erejét talán jellemzi, hogy majonézt találtam a konyha átellenes részén, is, a hűtőre kenődve kb. 2 méterre az epicentrumtól, továbbá egy fehérjedarabkát az ajtó mellett. Szóval vigyázzatok a mikróba tett tojással, továbbá ne bízzatok senkiben, aki a kezében egy keményre főtt tojással közelít felétek.

Címkép: Tojás hámozás