Hányan halnak meg két hét múlva?

Posted by

 jotunder
 A jelenlegi adatok birtokában járványügyi előrejelzésekkel foglalkozó szakembernek aránylag komoly pontossággal meg kell tudnia mondania,  hányan fognak meghalni Covidban március huszonhatodikán.

     Nem. Mindig volt 1-2 százalék tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az orvosprofesszoraink, a járványügyi matematikusaink, az Egészségügyi Tudományos Tanács professzorai mindig rendelkezésre álltak, megfontolt és nyugodt emberek, nem vesztették el a hidegvérüket a kaotikus helyzetekben sem. Az előrejelzéseik nagyon csekély eltérésekkel, de folyamatosan beváltak”….. “volt, amikor arról vita alakult ki, hogy egy folyamat 1-2 héttel korábban következik-e be, de az, hogy bekövetkezik, az 100 százalékos találati pontossággal regisztrálható. ” (Orbán Viktor)

Azt, hogy pl. Merkely kardiológus professzornak miért ennyire releváns a véleménye, nem tudom, de én 10 százalékos pontosságot is elfogadnék.  Ma az Institute of Health Metrics and Evaluation úgy becsüli, hogy március huszonhatodikán Magyarországon 423-an fognak meghalni koronavírusfertőzésben. Ősszel egyáltalán nem becsülték brutálisan felül  a halálozási adatokat. Ez most annak látszik, brutális felülbecslésnek. Látszik, látszik, de mit láthatok én ebből, semmit.

Magyarországon  vannak epidemiológiai előrejelzésekkel foglalkozó matematikusok/statisztikusok, akik egészen biztosan jobb helyzetben vannak, mint az IHME emberei, és ők a mi szakértőink. Nem Orbán Viktor szakértői, hanem a magyar népé. És tartoznak nekünk azzal, hogy elmondják, hogy az elkövetkező két hétben mi fog történni az országban.

https://orulunkvincent.blog.hu/