Aki Istent játszik

Posted by
Juszt László
>A régióban csúcstartók vagyunk – írja az Eurostat – a sportra és szabadidőre, valamint vallásra elköltött kormányzati pénzek tekintetében. De alig érjük el az EU-s átlag felét, ha az egészségügye költött pénzekről van szó!!!
Orbán az összes javak 4,5%-át költi az egészségügyre, míg Ausztriában – az örökösen emlegetett “laboratóriumban” ugyanez a szám 8,3%!
Hogy jön ahhoz ez a korcsfocista, hogy Istent játszon? Hogy kényszerítheti az orvosokat, akik az emberi élet megmentésére esküdtek fel, hogy dönteniük kelljen arról, hogy kinek juthat kezelés és kinek nem? Ki maradjon életben, s ki pusztuljon el?
Miféle etikai kodexet kényszeríthet az orvosokra egy senkiházi politikus (?), akinek sokkal inkább az lett volna a feladata, hogy megteremtse a valamennyire elfogadható kórházi feltételeket, amelyre bizton számíthatnak azok, akik mindehhez megtermelik az anyagi javakat?
Mi az, hogy annak kelljen örülni, hogy “belső információk alapján már vannak olyan kórházak, ahol etikusan, korrekten használják ezeket az irányelveket. Egy csapat méri fel az ellátható betegek esetleges életkilátásait, illetve hogy kik legyenek azok, akik mindenképpen kapjanak életmentő ellátást – mondta a szakember, aki a mérlegelésről is szót ejtett: “Ebben a szinte katasztrófahelyzetben nem az életkor vagy az érkezési sorrend számít. Van olyan idős ember, akinek jobbak az életkilátásai, mint mondjuk egy fiatalabb, krónikus betegnek, akinek például szenvedélybetegsége volt.”
Nincs mese! Ki kell mondani, aki ilyet elrendel, gyilkosságban társtettes!