Receptre és ingyen – Favipiravir

Posted by

Több mint húszezezer magyarországi Covid-beteg otthoni, ambuláns kezelésére alkalmas favipiravir hatóanyagú készítményt szállítottak ki a gyógyszertárak számára Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 4-ei döntését követően – közölte a tablettákat gyártó Egis Gyógyszergyár Zrt.

A gyógyszercég által Budapesten fejlesztett és gyártott Covid-ellenes antivirális készítményt 2020. decemberében törzskönyvezték. A gyógyszer lehetővé teszi az enyhe és középsúlyos koronavírussal fertőzött betegek hatékony otthoni terápiáját, ami nagymértékben hozzájárulhat a kórházakra nehezedő nyomás enyhítéséhez. Az Egis favipiravir hatóanyagú készítménye a március 4-ei miniszteri döntés értelmébenrecept alapján, térítésmentesen váltható ki a gyógyszertárakban.

A járványügyi helyzetre gyorsan reagálva az Egis 2020 áprilisában pályázati forrás nélkül, saját erőforrásaira támaszkodva indította el favipiravir hatóanyagú készítményének fejlesztését, amit rekordidő alatt, mindössze nyolc hónap alatt sikerült is megvalósítania – közölte csütörtökön a gyógyszergyár.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén rekordidő alatt, gyorsított eljárás keretében engedélyezte 2020 decemberében az Egis által fejlesztett, első hazai favipiravir készítményt. A gyógyszer 2021. január óta elérhető a kórházakban. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere döntése alapján március elejétől a háziorvosok is felírhatják a készítményt az otthonukban gyógyuló, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek számára. Ettől a szakemberek azt várják, hogy a favipiravir ambuláns használata révén egyre több beteg lesz képes otthoni körülmények között felvenni a küzdelmet a koronavírussal, ami nagymértékben hozzájárulhat a kórházakra nehezedő nyomás csökkentéséhez, a betegek mielőbbi gyógyulásához.