A Szputnyik vakcina és egy német leányválalat

Posted by

Serény Péter
>Ki szeret hivatalos közleményeket olvasni? Mégis, van az úgy, hogy érdemes. Nekem épp most bejött a bogarászás. Ráadásul az orosz Szputnyik V. vakcina európai bevizsgálásának eredtem nyomába. Tök amatőrként, mindenféle előképzettség nélkül.
Azt már tudni lehetett a hírekből, hogy az Európai Gyógyszer(engedélyezési) Hivatal, az EMA a múlt héten megkezdte a Szputnyik folyamatos vizsgálatát. Ez még nem maga a piacra dobást engedélyező lépés, de ha a folyamatos szakaszban elegendő, és megfelelő adat gyűlik össze, gyorsabban mehet az engedély kiadása. A magyar hivatalos korona-vírus tájékoztatóból tudható az is, hogy az EMA közlése szerint a vakcina vizsgálatának uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.
Az EMA honlapján a megfelelő helyen megnevezi a németországi vállalatot: R-Pharm Germany GmbH. Ettől ugyan senki laikus nem lesz okosabb, de a nemzetközi gyógyszer-gyártókkal foglalkozó portálok hivatásos olvasóinak ez a név meglehetősen sokat mond. A keresőmotorok segítségével, magam is meglepődtem, hogy mi minden rejlik e cég neve mögött.
Kezdjük a történetet az elején: a vállalatot még a 19. században (1860-ban) alapították a bajorországi Illertissenben (szóval nem az NDK-ban, ha valaki erre gyanakodna). A Pfizer 1971-ben megvásárolta, hogy európai gyártó és logisztikai központjává fejlessze. Az új évezred második évtizedében (a PriceWaterhouseCoopers, a PwC közreműködésével), más gyógyszeripari óriások európai leányvállalataihoz hasonlóan, a Pfizer is áruba bocsátotta az illertisseni központját.
A vevők közül a legjobb ajánlatot a moszkvai székhelyű R-Pharm tette, és 2014-ben megszerezte a bajor-országi gyógyszeripari központot, azzal, hogy az a Pfizernek is szállít 2018-ig. A PwC az orosz R-Pharm portfóliójáról, túl oroszországi gyártóhelyein, elmondja, hogy nemzetközi vállalati és egyetemi együttműködés keretében részt vesz gyógyszerkutatásban, továbbá gyógyszerek kombinált klinikai vizsgálatában.
Üzleti szájtok a 2014-es (egy éppen körvonalazódó, európai uniós korlátozó szankció előtt) nyélbe ütött orosz akvizíciót úgy mutatták be, mint amellyel Oroszország erőteljesen jelenik meg a gyógyszeripar európai színterén, mind a gyártásban, mind pedig a speciális csomagolás-szolgáltatásban.

Hogy szavam ne feledjem: néha valóban érdekes lehet akár hivatalos közleményeket bogarászni.

Illusztráció: Az orosz cég alapító elnöke Alekszej Repik (fotója a Forbes milliárdos-listájában látható portré). https://www.forbes.com/profile/alexey-repik/

Címkép: R-Pharm Germany vállalati tanácskozás