Az érdek és az ő érvényesítése

Posted by

Fábián András
>Kormányzati és nem kormányzati körökben ritkán pozitív kontextusban egyaránt megfogalmazódott az aggodalom, hogy mi lesz most velünk, szegény magyarokkal, hogy a Fidesz kizárkózott az Európai Néppártból. Nem kevesen már az Unióból való kilépést vizionálják Orbán következő lépéseként. Tudjuk, hiszen elmondta, nem idegen tőle a gondolat. „Az Unión kívül is van élet!”

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Orbán számára csak az Unión kívüli élet garantálhatja azt a mindent lebíró vágyat, hogy megszabaduljon a külső kötöttségektől és elvárásoktól. Ennek ellenére szeretném előre bocsátani azt a szerény véleményemet, hogy – látva a Brexit előéletét, és következményeit, vagyis a vad jelent – nem is merné megkockáztatni a kilépést. Részben, mert saját pártjával is szembe kerülne, részben mert olyan nagy pillanatnyilag az EU-tagságunk támogatottsága, hogy egész frontos nemzeti ellenállásba ütközne. Ezt még ő sem meri megreszkírozni.

Az is nyílt titok immár, hogy a kisméretű miniszterelnököt a háttérből Putyin elnök mozgatja, akinek nem érdeke egy olyan Orbán, aki az Unión kívülről rázza az öklét. Az orosz mesterkémnek arra van szüksége, hogy belülről gyengítsék az európai államok gazdasági és politikai szövetségét. Aki erre nem rendelkezik lehetőségekkel, abból van neki elég. Nyilván nem állunk távol a valóságtól, ha úgy gondoljunk, hogy Orbán hatalmon tartásában Putyin szerepe nem elhanyagolható.

Putyinnak minden speciális eszköz és képesség rendelkezésére áll ehhez. Gondoljunk csak a Trump megválasztása körüli manipulációkra vagy Ukrajnára és Belaruszra. Nem is beszélve a többi volt szovjet tagköztársaságról. Ugyancsak köztudott, hogy az európai szélsőjobb erősödése mögött ugyancsak az orosz FSZB, az orosz titkosszolgálatok aktív befolyását és támogatását (pénzét!) sejdíthetjük. A Jobbik és a Magyar Nemzeti Arcvonal által működtetett neonáci kiképzőtáborokat is kapcsolatba hozták orosz „tanácsadókkal”. Utóbbi vezetőjét, Győrkös Istvánt életfogytiglani börtönre ítélték az általa 2016-ban, Bőnyön elkövetett rendőrgyilkosságért. KGBéla Oroszország javára végzett kémkedési ügye is épp most került ismét napirendre. Eddig ugyanis ezzel a kérdéssel a rendelkezésre álló bizonyítékok ellenére sem foglalkozott a Polt Péter vezette ügyészség, ezért aztán a bíróság sem foglalkozhatott az üggyel érdemben.

Az sem véletlen, hogy Németországban a napokban vonták szoros titkosszolgálati ellenőrzés alá terrorizmusban való részvétel gyanújával az AfD (Alternatíva Németországért) pártot és annak ifjúsági szervezetét. Figyelemre mélttó, hogy a Fidesz sajtó (Magyar Nemzet) azonnal sivalkodni kezdett, hogy ez az egész disznóság a migránspártiak érdekeit képviseli és csupán azt a célt szolgálja, hogy gyengítse az AfD választási esélyeit. Mi is többször írtunk olyan politikai gyilkosságokról, amelyek mögött ugyancsak az FSZB „szakemberei” álltak. Az orosz cél: zavarkeltés és a belpolitikai stabilitás gyengítése. Ma a nemzeti radikális és neonáci mozgalmak végzik el azokat a feladatokat, amelyeket hajdan Carlos és a Vörös Brigádok. Az akciók nyilvánvaló válaszlépésekként foghatók fel az európai demokráciák Oroszországot sújtó korlátozó intézkedéseire. A felek közötti bizalom mélyítését viszont bizonyosan nem szolgálják.

Magyarország ténylegesen nem csatlakozik az Uniónak ezekhez az Oroszországot gyengítő, politikai és gazdasági lehetőségeit korlátozó akcióihoz sem. Látszólag megszavazza azokat, aztán megnyitja Budapesten előbb a Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), majd a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankot (IBEC) is. Ezek befogadása ellen nem csak európai diplomaták emelték fel a szavukat, de az USA is tiltakozott. Általánosan elfogadott nézet szerint e bankok az orosz hírszerzés bázisaiként fognak Budapesten funkcionálni. A Lánchíd palotából remek kilátás nyílik a Parlamentre és a Karmelita Kolostorra is.

A fentiek alapján joggal gondolkodhatunk el azon, hogy mennyire és hogyan is képes képviselni Orbán Viktor és kormánya a magyar és az európai érdekeket. Milyen érdekeket képviselt valójában eddig az Európai Unióban, az Európai Parlamentben és az Európai Néppártban? Van-e okunk aggódni amiatt, hogy ez a fajta „magyar érdekképviselet” gyengülni fog?

Úgy vélem, akkor járunk jó úton, ha bizalmunkat azokba az ellenzéki EP képviselőkbe helyezzük, akik valóban a magyar emberek boldogulása érdeképben politizálnak. Nem mellesleg ők, eddigi jó munkájukkal és kvalitásaikkal, bizonyították, hogy megbízható szövetségesei európai partnereiknek. Az Unió döntéshozatali mechanizmusa arra az elvre és gyakorlatra épül, hogy a döntések előkészítése és a szavazás során a javaslat beterjesztője hány támogatót tud maga mellé állítani. A Fidesz eddig sem büszkélkedhetett sok szövetségessel ebben a versenyben. Mostanra már a hajdan erős bástyának tűnő V4 is V1-re redukálódott. Orbán és a Fidesz a múlt héten végképp marginalizálódott, érdekérvényesítő képessége pedig immár a nullához konvergál.

Címkép: A Fidesz hült helye