Elment a nagy zongorista

Posted by
Sárik Péter
>Viszlát Tanár Úr! Köszönök mindent! ​ GYÁSZHÍR! Hosszan tartó, évekig méltósággal viselt súlyos betegsége következtében, 89 évesen, ma éjszaka elhunyt GONDA JÁNOS, Széchenyi-és Erkel -díjas zenepedagógus, zongoraművész, zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke.
***
Gonda János, a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán előbb a zenetudományi, majd a zongora szakon szerzett diplomát. Különböző együtteseivel (Qualiton, Gonda, Kruza kvartett) számos országban koncertezett, a 70-es években gyakran lépett fel szólóban is. Mint komponista elsősorban jazz-darabok szerzőjeként vált ismertté, de írt játékfilm-zenéket, balett- és színházi kísérőzenét, musicalt, tánckompozíciókat, valamint modern dalokat is.A jazz történetével és elméletével foglalkozó könyvei és tanulmányai a magyar nyelvű szakirodalom alapművei. 1965-ben megszervezte a Bartók Béla konzervatórium jazz-tanszakát, amely 1990-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz művész- és tanárképző tanszékévé alakult át.
Rendszeresen tartott előadásokat és kurzusokat külföldi egyetemeken és zeneművészeti főiskolákon. Intenzíven foglalkozott a kreativitást fejlesztő, alternatív zenepedagógiával, ennek eredményeként 1993-ban megalapította a tatabányai Nemzetközi Zenepedagógiai Intézetet. Az 1990-ben megalakult Magyar Jazz Szövetség tiszteletbeli elnöke.
papageno.hu
Címkép: Sárik Péter jazz-zongorista és Gonda János

Ezen a videon Gonda János zongorázik: