A bocsánatkérés kevés

Posted by
Hadházy Ákos
>Dilemma elé kerülnek az ellenzékiek: nyerhetnek-e, ha zsidózó, cigányozó vagy EU-s támogatásokat elcsaló jelöltekkel állnak fel.
„Ahogy közeledünk az előválasztáshoz, egyre többször keres meg a fideszes propagandasajtó, hogy mit gondolok X vagy Y indulásáról (olyanokról van szó, akikbe valamilyen okkal belekötött a kormányoldal). Ezeket a megkereséseket egyelőre tudom kezelni – nyilván átlátok a szitán, hogy konfliktusokat akarnak generálni az ellenzéken belül.
Eljöhet azonban a nap, amikor tényleg dilemma elé kerülnek az ellenzékiek: tényleg nyerhetnek-e, ha megkérdőjelezhető, például zsidózó, cigányozó vagy EU-s támogatásokat elcsaló jelöltekkel állnak fel. Ma az egyik pártelnök azt nyilatkozta, hogy semmi gond, ha bocsánatot kért az illető a korábbi, vállalhatatlan tetteiért vagy szavaiért, miért ne indulhatna.
Persze, lehet, hogy így is sikerülhet, de szerintem hiába a bocsánatkérés, így is sokat rontanak az esélyeinken az ilyen jelöltek. A bocsánatkérés politikában szép dolog, de önmagában – a következmények levonása nélkül – nagyon üres gesztus. Emlékezzünk: Borkai Zsolt bocsánatkérése sem jelentett semmit, amíg le nem mondott a polgármesteri posztról.
Ráadásul, ha csak a zsidózás és egyéb vállalhatatlan megszólalások miatt kérnek bocsánatot, az EU-s pénzekkel való „ügyeskedést” pedig bocsánatos bűnnek gondolják, még rosszabbak lesznek az esélyeink. Sokszor elmondtam már, de a jelek szerint nem elégszer: csak akkor győzhetünk, ha a választók többsége elhiszi nekünk, hogy 2022 után tényleg másképp mennek majd a dolgok. Ezt a munkát a jelöltek kiválasztásával kell kezdeni, például azzal, hogy egyeseknek megköszönjük az eddigi munkát és átadjuk a lehetőséget másoknak.
Mindenesetre biztos vagyok benne, hogy ha mégis indulnak ilyen jelöltek az előválasztáson, lesznek velük szemben kifejezetten alkalmas és rátermett emberek, akik az előválasztást megnyerve képviselik majd az ellenzéket a valódi választáson. Ez az előválasztás tétje és lényege. Az előválasztás a fontos viták, ellenzéken belüli versenyek előrehozását jelenti, nem pedig azok eltörlését. Azért, hogy a valódi választásra egységesen, tisztán és megerősödve készülhessen az összefogó ellenzék.”