Dobó nem adta el a zabot és a lőszert a budai pasának

Posted by

 Elegem Van
>Nem tudom említettem-e már, hogy imádom a Viktort. Olyan egyszerű fickó. Most is remekül kimódolta a tutit. És majdnem be is jött neki. Stratégiája, mint a faék. A tavalyi lezárás megmutatta, hogy Európa piros pöttyös seggű gyorsnaszádja pár hónapos zárlat után a nyeletlen fejsze gyorsaságával képes süllyedni. Márpedig így nem lehet választást nyerni. Tehát mi marad? Nem szabad elrendelni valós zárlatot, a lakossággal el kell hitetni, hogy minden rendben – “többségében idős, krónikus beteg” -, és imádkozni, hogy az oltások hatására visszavegyen a járvány.
Egy év múlva ki emlékszik már a húszezer halottra, a járvány elleni harc címén ellopott irdatlan összegekre, a bénázó államra? Senki. Az EU is küld pár ezermilliárd forintot, amelyből lehet rövid időre gazdasági fellendülést szimulálni. A birkáknak – bocsánat: a kedves választópolgároknak – jut krumpli, és nekik ennyi elég is. Ezért ha sikerül a trükk, a szokásos nagy arccal be lehet jelenteni, hogy Viktor – ki más? – győzött, a gazdaság száguld. Halleluja! Irány a 3/2-edes választási győzelem. De nem sikerült. Sok oka van ennek véreim, sok oka. Ám van egy, mind felett. A káoszba taszító szétesés.
Ott van maga a Vezér. Néztem, ahogy Viktor megkapta az oltását. Valami olyasmit akart bemutatni a propaganda, hogy Viktor bátor, bízzunk benne, és az általa ajánlott oltásban. Oszt mit láttunk, hallottunk? Egy zavart, szétesett, kövér embert, aki hülyeségeket beszél. Először is kínai oltást kapott – so kínai vacina occó, adok neked másfél litert, bele a kezedbe neked -, amely hazaárulással ér fel. Pár hónapja Viktor azt mondta, hogy a Pfizer vakcina az igazi, mert az magyar asszonyság magyaros eszének eredménye, az amcsik csak a pénzt adták hozzá. És – látjátok, fidesz ökrök – a magyaros oltás helyett a komcsi kínait adatja be a nemzet vezetője. “Ezt így most, hogy?” – kérdezhetjük álmélkodva. Úgy, hogy a nyugati oltások lassabban jönnek, a ki tudja milyen hatékonyságú keletiekből van dögivel. Viktornak tehát akármilyen áron, akármilyen minőségű oltóanyaggal (lásd lejjebb), de gyorsan be kell oltatni a lakosságot, ha megakarja előzni a totális gazdasági – és az azt követő társadalmi – összeomlást. Versenyfutás az idővel.

Mit láthattunk még? Nemcsak a vakcina kínai, hanem a fehér póló is, amely kidomborította Viktor hájas hasát – pocakos miniszterelnök a halálom -, bányászcsöcsét. A feltűrt póló alól kivillanó kar pedig öregasszonyokra jellemző integető izmot mutatott. Szóval nem jött át az utcai harcos fíling. Egy szánalmas, testileg szétesett középkorú alak ücsörgött a kamerák előtt. Márpedig aki a saját testét nem tudja rendben tartani, az mit akar egy országgal? És amit lányos zavarában kinyögött: Istenem! Aztat mondta az oltásra utalva, hogy: Sárkány ellen sárkányfű. Nos, aki Süsün nőtt fel, az tudja, hogy ez a mondat a szélhámosság jelmondata. A sárkányfűárus ezzel a szlogennel árulja a semmire sem jó portékáját. Elszólás? Véletlen? Tehát a kínai oltás annyit ér a covid ellen, mint sárkányfű a sárkány ellen. Semmit. Ennek nyilvános hangoztatása egy vezető részéről oltási kampányban nem a szellemi szétesés jele?

Viktor nem csupán emberként mutatja a szétesés jeleit, hanem politikájában is, ha van neki egyáltalán olyan. Külpolitikailag rájár a rúd, de ez Trump utolsó csatlósaként várható volt. Joe megüzente Angienak, hogy Viktor pátyolgatása nem komilfó, erre a Néppárt fénysebességgel rúgta is ki Viktort a francba. Ez az európai politikai színtéren a páriastátusba kerülést jelenti hazudjon akármit a Goebbels-kommandó. Osztán lesz még ott, ahonnan ez jött. Putyin úr nemi szervének orális kényeztetése – a baráti lengyelek örökbecsű véleménye – és a kínai elvtársak imperialista politikájának kritikátlan – ott mást nem ismernek – szolgálata kevés lesz a hatalom megtartásához. Sőt, erősen kontraproduktív. Az atlanti szövetségben nem rajonganak az árulókért.

A hazai viszonyok is a totális káosz jeleit mutatják. A magyarok lélekben feladták. A telet normál körülmények között is nehéz túlélni, mindenki alig várja a tavaszt. Erre a depis kedélyállapotra erősített rá a Viktor. Az egy éves bizonytalanság kontra sikerpropaganda, a kiszolgáltatottság növekedése kontra az Orbán-családhoz és a haveri körhöz köthető vállalkozások ezermilliárdokkal való kitömése egyre gyorsuló ütemben vezet el a: “Csak egy nap a világ” – hangulathoz. Az emberek nem hallgatnak az egyre bizonytalanabb üzeneteket megfogalmazó kormányra. Pár hete a Moszkva téren autóztam át vidéki azilumomba térve. A dugóban araszolva láthattam hajléktalanokat maszk nélkül, részegen okádva, cigányokat ordibálva, fiatalokat, akik piás üvegekkel megrakodva készültek az esti bulira. Zárlat? Hol? És megy a csodálkozás a fertőzés terjedésén. A kormányzati töketlenkedésnek hála az egymillió főre jutó covid miatti halálozási rangsor első tíz országában szereplünk (időnként átmenetileg kiesve a sikerlistáról). Ez a beteg, populista demokráciánk világra szóló magyar bravúrja.

Mert a kormányzás teljesítménye nulla. A nemzethy oldal nagy kedvence Dobó helytállása. Igazuk is van, lehet belőle tanulni, bár az irodalmi Dobó alakot nem szabad összetéveszteni a történelmi Dobó alakjával. Annyi azonban bizonyos, hogy egyik Dobó sem adta el a zabot és a lőszert Ali budai pasának és a várba menekülőkre sem risztelt Kara Ahmed szerdárral. Dobó nem árulta el sajátjait, volt határozott elképzelése, példát mutatott, életét kockáztatva az első vonalban harcolt, kitartott, és – lássuk be – volt egy kis szerencséje. A Viktorról ez nem mondható el. A Goebbels-kommandó löki az: “Emberek nyitást akarnak!” – dumát, plakátokkal, nemzetinek nevezett “konzultációval”, kiengedve a szellemet a palackból. Aztán satufék. Járvány idején jó nagyot belerúgnak az egészségügyben dolgozókba nagy pofával kijelentve, hogy csak pár ezren hagyták el a szakmát, nincs gond. Aztán néhány nap múlva orvostanhallgatókat és magánegészségügyben dolgozókat soroznak be az összeomlást elkerülendő az állami egészségügybe. A pedagógusok rettegésben tartása oltás nélkül. Egy év után sem készült fel a kormányzat a digitális oktatásra, ezért az oktatási zárlat ismét egy generációt fog visszavetni. A diadalmasan bejelentett oltási terv pár óra alatt megbukott, miközben a nemzetközi kvóta alapján Magyarországnak járó oltóanyagot – tudatosan vagy hanyagságból – nem hívták le. (A fritzek azonnal lecsaptak rá.) A gazdasági élet szereplőinek hitegetése, pénzügyi támogatásuk hiánya miatt állami segédlettel való csődbe vitele a kormányzat e téren elért eredménye. Nagy garral bejelentett zárás, amely megvalósításában semmit sem ér, mert egyrészt sok a kivétel, másrészt nem tartja be senki. (És az sem lesz, aki betartatja.) Ilyet egy szétesett adminisztráció csinál.

Viktor csodafegyvere, az oltás is két esélyes. A mutációk miatt nem tudható, hogy mennyire hatásosak. Reménykedünk, de jobb lenne szárazon tartani a puskaport. Csak egy erkölcsileg lezüllött kormánnyal nem megy.

Az egyszerű magyar mit lát? Minden esik szét, de a nemzet védelmével, megtartásával, erősítésével kampányoló elit rekordgyorsasággal tömi zsebeit. A magyar embereket pedig szarban hagyja. Láthatóan gyűlik a népharag – nézze meg akárki bármely kormányzati szereplő közösségi oldalát -, kezd veszélyes lenni a helyzet. Nem tudom mi lesz – zord íjász barátom szerint eljönnek a zord idők -, de nagyon elegem lenne, ha az erkölcstelen, alkalmatlan kormány és Viktor miatt az ország tovább száguldana a káoszba.