A szürke ungar Amerikája

Posted by

Doru Buscu
>Bolygónkon kevés ország mérhető Romániához az Amerika iránti odaadás tekintetében. A stratégiai partnerség (amilyet az USA több országgal is megkötött) nálunk evangéliumi szintet ostromol, zsoltárként zengi éjjel-nappal a neanderthali ember óta legostobább politikusnemzedék.

Románia vigyázzban áll Uncle Sam előtt, összezárt bokával, combra szorított kézzel. A másodrangú NATO-tagországok közül egyik sem buzgóbb, amikor csapatokat kell hadszínterekre küldeni és készpénzért fegyvereket vásárolni. Ami viszont az amerikai közvetlen befektetéseket illeti, sántikálunk, mint a Don kanyarban ottfelejtett katona.

Hasonlítsuk csak össze! Amerika a romániai külföldi befektetők sorában az ötödik: harminc év alatt 5,8 milliárd euróval. Ezzel szemben az USA Magyarországon a második legnagyobb befektető 11 milliárddal. Az amerikai pénznek ez a romániainál kétszer nagyobb összege Magyarország antidemokratikus, majdhogynem Amerika-ellenes politikáját, a jogállam elutasítását, a konfliktusövezetben való jóval szerényebb részvételt és a Demokrata Pártot pártoló Soros György elleni háborúskodást jutalmazza.

A magyarok fegyvert nem Amerikától vesznek, hanem Németországtól. 2019-ben 1,9 milliárd eurót fizettek a németeknek tankokra és lőfegyverekre. De Németország a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon. A Volkswagen, az Audi, az Opel, a Mercedes, a BMW gyárakat nyitott Magyarországon. A Bosch, Siemens și Braun német társaságok milliárdokat ruháznak be a horizontális ipar további százai mellett. Németország jelentős tőkét telepített Magyarországra. Romániában beérte egy fikusszal.

Az Európa-ellenes Orbán Viktor, a Rossz Orbán, akit Juncker diktátornak szólított, 2020-ban 4,6 milliárd euró külföldi befektetést vonzott, miközben az engedelmes Ludovic Orban, a Jó Orbán, aki pont ott nyalt Brüsszelnek, ahol az neki ki volt adva, 1, 94 milliárdot, vagyis a felénél is kevesebbet egy több mint kétszer nagyobb kiterjedésű és lakosságú országnak.

Az Egyesült Államokhoz visszatérve, tapsoljuk meg a két autóipari amerikai társaságot, a Borg Wagnert és a Jabilt, amelyek 2021-ben beruháznak Magyarországon. Szintén 2021-ben az amerikai Rivian elektromosautó-gyárat nyit Európában, feltehetően szintén Magyarországon, ahol jobb feltételeket ígértek nekik, mint Németország vagy Nagy-Britannia. A több mint 2,5 milliárd dolláros befektetés mögött az Amazon cég áll, s a hírek szerint Magyarországot az elektromos elemek gyártásában elért nagyszerű haladásárt részesítik előnyben.

Nekünk, leglojálisabb és legőszintébb híveinek Amerika vízumot adott, hogy beléphessünk a területére. Az illiberális magyaroknak, akik nem tartják tiszteletben a jogállamot, nincs szükségük vízumra. Akkor lépnek az USA földjére, amikor csak közelebbről akarják gyalázni Sorost.

Viszont cserébe Amerika csak nekünk és a bolgároknak adott szövetségi ügyészeket. Ők együtt dolgoznak Amerika bukaresti nagykövetségén a DNA ügyészeivel, és a legfelsőbb semmítőszék bíráival, hogy újra megtanítsák őket arra, amit esetleg elfelejtettek, miután elment Codruta Kövesi. Szintén értékes ajándékok az USA részéről a fegyverszerződések: elszámolási megállapodások, úgynevezett Offset agreement nélkül, egyedüliek a világon ilyen megállapodás nélkül, bónuszként viszont egy hivatalosan átadott sapkával.

Oroszország és Kína ellen egyfajta ostoba és káros – minden diplomáciai észszerűséget nélkülöző, legyengült nemzetgazdaságunk szükségleteivel ellentétes – hidegháborút indítottunk, hogy imponáljunk az amerikai Kormányhivatalnak. Elítéltünk mindent, ami orosz, beleértve azt a piacot, amelyet a Nyugat kihasznál, pénzt csavar ki belőle. Elkergettük a kínaiakat az 5G hálózatból és a versenytárgyalásokból, sohanapjáig halasztva az aszfalt- és a kommunikációs infrastruktúra korszerűsítését.

A magyarok bátorítják a kínai befektetéseket, ugyanazzal a hatékonysággal, mint a németek, a franciák és a hollandok, az oroszokkal pedig kihívóan baráti viszonyt ápolnak, a politikai együttműködéstől a kereskedelemig és a vakcinákig. Meglehet, pont ezért büntetik őket az amerikaiak, ezért fosztják meg őket a budapesti nagykövetségükön szövetségi ügyészektől, és kólintják főbe őket annyi meg annyi befektetéssel.

Doru Buscu, a Caţavencii főszerkesztőjének vezércikke megjelent a lap múlt heti számában, 2021. március 3-án. Magyarul megjelent az Új Hétben.

Fordította Á. H.

A cikk eredeti címe: America ungarului cenusiu, alig lefordítható szójáték, egy híres könyv, Romulus Rusan, Ana Blandiana költőnő férje amerikai „útleírásának” címét – America ogarului cenusiu (A szürke agár Amerikája) – parafrazálja.