Koalíciós párt-e a KDNP?

Posted by

Zöldi László
>A hét eseménye a Fidesz kilépése volt az Európai Néppárt frakciójából. Erről sokan fejtették ki az álláspontjukat. Leginkább Deutsch Tamásén csodálkoztam, a magyar kormánypárt brüsszeli képviselőcsoportjának vezetője ugyanis ezt firtatta: „Ha az Európai Néppártnak tartalmi és értékbeli problémája van a Fidesszel, akkor … a 11 éve koalícióban vele kormányzó KDNP-vel miért nincs baj?”

Azóta is töröm a fejem, vajon a magyar kereszténydemokraták miért nem csatlakoztak a koalíciós partnerük nagy visszhangot kiváltott akciójához. Miközben az a fránya Néppárt kiszorítással felérő távozásra kényszerítette a nagyobbik kormánypártot, a kisebbik bent hagyta egy szem képviselőjét, bizonyos Hölvényi Györgyöt az Európai Parlament legnagyobb és legbefolyásosabb képviselőcsoportjában. Lehetséges, hogy Semjén Zsolt, a KDNP elnöke makacsolta meg magát? És ha köti az ebet a karóhoz, akkor a belpolitikai életünk következő eseménye az lesz, hogy pártja kilép az Orbán-kormányból, neki pedig megszűnik a miniszterelnök-helyettesi funkciója?

A koalíció kifejezés a latin coalitus (társulás) szóból származik. Valamiféle házasság tehát, de nem a szerelmi fajtából. Inkább az érdek hozza össze a feleket. A szövetkező pártok képviselői szemközt ülnek az asztal két oldalán, és miközben fölötte mosolyognak, alatta rugdalják egymást. A koalíció lényegét számomra Torgyán József kisgazda politikus világította meg, mondván. „A hegedű-zongora szonátában a hegedűsnek nem illik elnyomni a fő szólamot játszó pianistát.” (168 Óra, 1998.09.29.) S hogy ne értsük félre, az első Orbán-kormány mezőgazdasági minisztere hegedülni tanult. A koalíció tehát a politika szonátája.

Az a benyomásom, hogy mindig lesz olyan párt, amelyik viszi a prímet. De olyan is, amelyik bazsevál hozzá. Akadtak pillanatok, amikor Semjén hegedűs nem akart cincogni a szólista Orbán zongorajátékához. A bejegyzés után olvasható összeállítás szerint ekkor dörrent rá Lázár János. A miniszterelnöki hivatalt irányító Fidesz-politikus hajdani értelmezése ütközik párttársa, Deutsch Tamás mostani kijelentésével. Ennyi ellentmondás azonban belefér a nem éppen következetességéről ismert párt viselkedésébe.

Egyébként a Fidesz és a KDNP kapcsolata emlékeztet arra, midőn az elefánt és az egérke együtt lép a hídra. A kongó, visszhangos léptek hallatán az egér büszkén jegyzi meg: „Milyen nagy zajt csapunk, picinyem.”

 

Tíz mondat a KDNP-ről

Mintegy sziámi ikerpárja a Fidesznek. (Bodor Pál író, Klubháló.hu, 2010. június 20.)

Az önállónak csak nagy jóindulattal nevezhető koalíciós partner alapvetően láthatatlan. (Török Gábor politológus, Index.hu, 2011. május 20.)

A KDNP horgony a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdony. (Harrach Péter KDNP-politikus, Index.hu, 2011. július 3.)

Jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. (Lázár János Fidesz-politikus, Népszabadság, 2011. július 18.)

A KDNP gyulladás a Fidesz szervezetében. (Föld S. Péter újságíró, Népszabadság Online, 2012. december 9.)

Az egész KDNP rozzant díszlet az Orbán-kormány mellett. (Gábor György vallásfilozófus, Hír24.hu, 2014. november 6.)

Magyarország politikai ereje már régóta a Fidesz és a KDNP. (Orbán Viktor miniszterelnök, Echo TV, 2015. május 1.)

A koalíció csak a kullancs-pártoknak könnyű, mint a KDNP. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2017. szeptember 24.)

Ez a képződmény csupán díszbojt az állampárt mundérján. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2019. június 6.)

Ha az Európai Néppártnak tartalmi és értékbeli problémája van a Fidesszel, akkor az ugyanabban a választási szövetségben induló, 11 éve koalícióban vele kormányzó KDNP-vel miért nincs baj? (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Azonnali,hu, 2021. március 3.)

2021. március 7.

Pápai Gábor: Semjén és a rénszarvas. Népszava