Az oltakozás csapdája

Posted by

Konok Péter

– Oltást? – kérdezte Daneeka doki.
– Oltást – mondta Yossarian.
– Kaptál róla SMS-t, hogy kaphatsz? – kérdezte Daneeka doki, és beletúrt a fiókba, hogy fecskendőt keressen. A fiókban egy rakás hűségnyilatkozatot talált, meg egy lukulluszparadicsomot. A paradicsom leve ráfolyt a nyilatkozatokra, mint egy vérszerződés hitelesítése. Daneeka doki riadtan visszalökte a fiókot.

– Kaptam – mondta Yossarian, és meglengette a telefonját.
– Akkor nem olthatlak be – mondta Daneeka doki.
Yossarian elvigyorodott. – Á, a 22-es. De arról is kaptam SMS-t, hogy nem olthatsz be.
– Az már más – mondta Daneeka doki, és a többi fiókra meredt. Kicsit megborzongott, látszott, hogy egyiket sem akaródzik neki kinyitni. – Akkor beolthatnálak.
– BeolthatNÁL? – hökkent meg Yossarian.
– Ha csak úgy erre jártál volna, tök véletlenül, akkor igen, rögtön beoltanálak. De…
– De?
– De te azért jöttél, hogy beoltsalak, ezáltal figyelmen kívül hagytad a második SMS utasítását. Ez még nem is lenne akkora baj, mert én meg figyelmen kívül hagyhatnám, hogy figyelmen kívül hagytad, hiszen az csak arra szólít fel, hogy hagyd figyelmen kívül az elsőt. De te ezzel betartottad az első SMS utasítását, amit a második SMS érvénytelenített, ezáltal egyszerre engedelmeskedtél egy téves utasításnak és szegtél meg egy érvényes utasítást, tehát igazságtalan lenne a többiekkel szemben, ha most beoltanálak.
– Milyen többiekkel szemben?
– Akik nincsenek itt.
– Csak én vagyok itt.
– Erről van szó – bólogatott boldogan Daneeka doki, hogy Yossarian végre megértette. – Mindenkivel szemben igazságtalan lenne.
– Szóval – próbálta összefoglalni Yossarian, aki még nem értette meg teljesen, de örült, hogy Daneeka doki örül, hogy ő megértette, mert remélte, hogy egy boldog Daneeka doki mégis beoltja őt -, ha nem lennék itt, beolthatnál.
– Igen. Mindenkit beolthatok, aki nincs itt.
– Én nem vagyok itt – próbálkozott Yossarian. – Pontosabban, itt vagyok, de az csak valami tévedés. Nem kellene itt lennem. Floridában kellene napoznom valami tengerparton.
– Ez nem így megy – csóválta a fejét Daneeka doki. – De, mivel úgysincs itt senki… tűrd fel a zubbonyod ujját.
A szekrényhez lépett, tétovázott, aztán nagyot sóhajtva elszántan kihúzta az “Oltóanyag! Óvatosan kezelendő!” feliratú fiókot. Döbbenten meredt a tartalmára, kivett egy cetlit, kihajtogatta és elolvasta. Megrázta a fejét.
– Kínaiul van? – kérdezte Yossarian.
– Fenét van kínaiul – mondta Daneeka doki elvörösödve. – Ez a francos amerikai hadsereg, Yossarian, miért lenne francos kínaiul? Francos amerikaiul van. Az van rajta, hogy “Ami jó az M&M Vállalatnak, az jó a Hazának is”. Parancsolsz egy kis csokoládéba mártott gyapotot?