Buta emberek hokedlin

Posted by

Iván Gizella
>Lezártam magamban pár dolgot.
Elhatároztam, nem akarok foglalkozni a buta emberekkel. Így nagyon sok ismeretlent, és ismerőst zárok ki az életemből. De ez így van jól. S hogy miért jutottam erre az elhatározásra? Vegyük sorra.
Szerintem a buta ember nagyon veszélyes. Ezt mondta már annak idején anyukám is. Persze ő az ostoba fiúktól féltett, nem a politikusoktól. Pedig azok, ma már tudom, sokkal veszélyesebbek.
A buta ember kiszámíthatatlan. Soha nem tudod mi a következő lépése, mert ő sem tudja. Szeszélyes. Ad hoc dönt mindenről. S az, hogy ez mennyit árt a többi embernek, az cseppet sem érdekli.
A buta ember szereti önmagát. Gondolom, mert még nem mutatkozott be magának.
Cipolla mondja, a hülyék száma mindig magasabb, mint ahogy érezzük. Hogy ez mennyire így van! Nézzetek csak szét.
A buta emberek úgy gondolják, ők mindenek, s mindenki felett állnak. Persze, de csak akkor, ha felkapaszkodnak a hokedlire.
A buta ember nagyon veszélyes. Mert olyan, mint az elszabadult hajóágyú. Csapkod ide, csapkod oda, azt hiszi magáról ő Zeusz, a villámok istene. Pedig még a szeme sem villámlik, zavaros, mint a pocsolya.
Azért vagyok annyira óvatos, hogy nem becsülöm le az ostobákat. Még akkor sem, ha tudom, boldogok a lelki szegények… de azzal is tisztában vagyok, sokat tudnak ártani. Harcolni sem fogok velük. Bárhogy is kényszerítenek rá. Nem akarok rombolást. Nem fogom elveszíteni a fejem. Szükségem van rá. Az ostoba elveszítheti, neki valószínűleg arra van a legkevésbé szüksége.
Thomas Mann idézettel zárnám az elmélkedést.
Ha valaki buta, meg beteg is hozzá, ha ez a kettő összejön, ez talán a világon a legszomorúbb.