Kettős állampolgárság – minél több szlovák állampolgár szavazzon Orbánra?

Posted by
Eörsi Mátyás
>Ezt nem csak azért osztom meg, mert számos kérdésben egyet kell, hogy értsek Korcok külügyminiszterrel. Azért sem, mert nemes gesztusként magyarul tette közzé álláspontját. Sokkal inkább azért, mert a poszt egy másik külügyminiszter tevékenységét kifogásolja, egy olyan külügyminiszterét, aki szeretne nyomást gyakorolni Szlovákiára abban, hogy mi legye és mi ne legyen az alkotmányában.
Soha nem fogják elhinni, hogy az külügyminiszter, aki tárgyalni óhajt a szlovák alkotmányról, a lehető legotrombább hangon oszt ki és küld el melegebb égtájakra mindenki mást, aki Magyarország alaptörvényével kapcsolatban fogalmaz meg véleményt. Akár hiszik, akár nem, Szijjártó Péter külügyminiszter akarja megmondani a szlovák kormánynak, hogy mi legyen és mi ne legyen az alkotmányában.
Ivan Korčok
Magyarországgal jószomszédi kapcsolatokat akarunk ápolni, de nem engedem, hogy a belső ügyeinkbe avatkozzanak. 🇭🇺🇸🇰
Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere a hétvégén megkért, hogy tárgyaljunk az állampolgárságról szóló törvénymódosításról. Ezt egyértelműen elutasítottam, mert ez kimondottan a mi, szlovák ügyünk, és tartózkodásra kértem, mivel az e törvényhez tartozó törvényalkotási folyamat nálunk van folyamatban.
A törvényt oly módon módosítottuk, hogy az állampolgáraink, akik legalább 5 éve külföldön élnek és megszerzik az ottani állam állampolgárságát, ne veszítsék el a Szlovák Köztársaság állampolgárságát. A probléma akkor merült fel, amikor Magyarország 2010 májusában elfogadott egy törvényt, amely célirányosan, etnikai alapon bővíti külföldön élő állampolgárainak számát.
Ezért Robert Fico kormánya ezt követően módosította az állampolgárságról szóló törvényünket, sajnos úgy, hogy mindenki, aki egy másik állam állampolgárságát vette fel, elveszítette a szlovákot. Mi azonban nem akarjuk elveszíteni azon polgárainkat, akik hosszú távon világszerte élnek, akik már köteléket alakítottak azzal az állammal, amelyben élnek – Ausztráliától kezdve Németországon, Csehországon át egészen Amerikáig, de Magyarországot is beleértve.
Ezért jó döntést hoztunk Igor Matovič kormányfőnöknek, a koalíciós partnereknek és Roman Mikulec úrnak köszönhetően is,akikkel a törvénymódosításon együttműködtünk.
Láthatóan ez nem elég a magyar félnek és Gyimesi György képviselőnek. Egyértelmű, hogy arról van szó, minél több szlovákiai magyar vegyen részt a magyarországi választásokon.
Az említett képviselő cselekedeteivel sérti a kormány programnyilatkozatát, és ebben a kulcsfontosságú kérdésben a koalíciós megállapodással megy szembe. Ennek ellenére nem vettem magamra Gyimesi György ellenem irányuló támadásait, amikor engem magyargyűlölőnek nevezett, Martin Klus államtitkáromat pedig antiszemitának. Hallgattam és igyekeztem az egész ügyet diszkrét módon és diplomáciai úton rendezni, jó kapcsolataim révén Szijjártó Péterrel is.
Azonban tegnap a koalíciós képviselő és a magyar miniszter minden határt túlléptek, amikor erről a kulcsfontosságú törvényről Komáromban tárgyaltak, miközben az állampolgárságról szóló törvény nem képezi kétoldalú kapcsolataink tárgyát. Gyimesi György képviselő pedig nem rendelkezik semmilyen mandátummal az ilyen jellegű tárgyalásokhoz.
Ez az a pillanat, amikor hangsúlyozni kell, hogy Szlovákia egy szuverén állam, és a magyar nemzeti kisebbség tagjai a mi állampolgáraink.
A Magyarország és Szlovákia közötti alapszerződés a nemzeti kisebbségek kérdésével is foglalkozik. Ezen szerződés 15. cikke értelmében rendszeresen ülésezik a Kisebbségi Vegyes Bizottság, hogy foglalkozzon a kisebbségekhez tartozók jogos követeléseivel, hogy megőrizhessék jogaikat és az etnicitásukat és kultúrájukat fejleszthessék.
Hangsúlyozom a magyar polgártársaink Szlovák Köztársaság iránti hűségében tanúsított nagy bizalmamat, és egyúttal nagy tisztelettel fogadom büszkeségüket az anyanyelvükre és kultúrájukra, amit a Szlovák Köztársaság és Magyarország segítségével egyaránt ápolnak.
Külügyminiszterként azonban nem engedem, hogy a belső ügyeinkbe avatkozzanak, ezért a Szlovák Köztársaság Kül- és Európa-ügyi Minisztériumába bekérettük Magyarország szlovákiai nagykövetét, és a magyar fél cselekedeteire kértünk tőle magyarázatot.
Ez nem módja a szomszédi kapcsolataink építésének.