A Néptelen város

Posted by

 Xénia KLÁ írása Kalmár János: Tilos A Ki című kötetéről

Ezzel a nyomorult, véget nem érő járvánnyal mindannyian megváltoztunk. Közvetlenül érezhető gondoktól – egész ipar- és szolgáltató ágak hibernálódtak –, a felső néhány ezertől eltekintve az ország lakosságának jelentős része bizonytalanságban vagy nagy szükségben él, és még annál is van lejjebb. A kijárási tilalmak (mert több is volt/van, hamarosan indul a következő) embertelen várossá alakították a valaha pezsgő Budapestet. Meg persze a többit is.
Andrássy út

Kalmár János e félig élő város pillanatainak képi krónikáját írta, a krónikát a Kossuth Kiadó adta közre.
Minden megváltozott az életemben. Át kell értékelnem mindent. Próbálom megérteni azt, ami körülöttem és bennem történik. Ehhez meg kellett állnom, hogy a lelkem utolérjen. Ahogy a teherhordó serpák tanítják.
Mintha mindenki lelépett volna a városból az utolsó pillanatban, és elfelejtette volna eloltani a villanyt. Mintha mindenki feladta volna, és életét mentve váratlanul elutazott, hátrahagyva mindent, amit valaha teremtett.
Rájöttünk, hogy visszavonhatatlanul elcsesztük ezt az életet, ezt a bolygót? Tényleg nem lehet rajta változtatni? Visszavonhatatlanul?
Emlékeim visznek befejezett és csonka kapcsolataim, elmúlt és eltört szerelmeim, utazásaim, lakásaim helyszíneire. Ebben az üres szépségben a szeretet fájni is tud, az együttérzés meg tovább ösztönöz.
Minden csak egyszer történik, ez pedig itt és most. A képek meg azért, hogy legyen erről emlékünk. A város majd újra benépesül és minden más lesz.
Ideje változni és változtatni. Végül is mindenkin múlik. mi lesz velünk. – Kalmár János

A kijárási tilalom alatti, éjszakai Budapestet ábrázoló fotókhoz Abody Rita, Bojár Iván András, Borsos Mihály, Dóra Attila, Dragomán György, Háy János, Keleti Éva, Kepes András, Marno János, Novák Péter, Presser Gábor, Sándor György, Tomaji Attila, Tóth Krisztina és Závada Pál írt rövid kísérőszövegeket.

A szerzőről

Kalmár János

Kalmár János Munkácsy-díjas magyar szobrász- és éremművész.1952-ben született Budapesten. 1973 és 1978 között a Varsói Képzőművészeti Akadémián, később a budapesti Képzőművészeti Akadémián végezte tanulmányait, majd Párizsban folytatott tanulmányokat 1983-ban, 1984-ben Londonban, 1989-ben Svájcban és 1990-ben Indiában. A budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen a DLA (a szabad művészetek doktora) címet szerezte meg. 2011 óta részben Párizsban él és dolgozik, ahol 2013 óta a Galerie Martel-Greiner képviseli.
Elvont, filozofikus hangvételű alkotásai az apró érmektől a monumentális szobrokig egyaránt érzékeny megfogalmazásúak. Munkáiban nagy hangsúlyt helyez a plasztikák felületén megjelenő színhatásra, melyet a fém oxidálásával, más anyagok – fa, kő – alkalmazása esetén utólagos festéssel, aranyozással ér el.

Kalmár János: Tilos  A Ki
Kossuth Kiadó, Budapest, 2021
108 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3190 Ft,
ISBN 978 963 544 4236

Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT

 

%d bloggers like this: