Vigyázzunk, ha Dubaiba repülünk!

Posted by
Somfai Péter
>A mai miniszterelnöki reggeli szózat egyik fontos mondanivalója ( Brüsszel és a néppárti politikusok gyalulásán kívül) az volt, hogy fogjuk vissza magunkat. Két hétig ne járjunk se fodrászhoz, se edzésre (oda hivatalosan eddig sem lehetett) se kaszinóba, és ne utazgassunk nyakra-főre a világban se, mert abból semmi jó nem jön ki. Óvatlanok vagyunk, behozhatjuk a magángépünkkel a világban terjedő mindenféle durva vírusmutációkat, amelyek aztán idehaza nem kímélik a dolgos kétkezi embereket.
Jogos a figyelmeztetés, hiszen mi magyarok mi mást tehetnének felesleges, újabban már csaknem 370 forintért beszerezhető eurónkkal? Ő úgy tudja, elvisszük a Maldív szigetekre, Dubaiba meg Kenyába, ott múlatjuk a nyirkos téli hónapokat. (Gondolom ez utóbbi megjegyzésével afrikai elefánt vadászatra gondolt, mert a kormány fővadásza korábban már kilőtte a maga rénszarvasát az egyik svédországi szarvas farmon.)
Teljesen jogos a miniszterelnök óvó figyelmeztetése. Hiszen mint mindenben, ebben is jól tájékozott. Ha a baráti köréhez tartozó tehetséges Lőrincék, Lászlóék, Istvánék példáját veszi alapul, akkor jogos a következtetése: nekünk, szorgos magyar embereknek is szükségünk van a pihenésre, a kikapcsolódásra. A sok százmilliárdos, mentőcsomag címén kiutalt vagyonkával a magyar emberek már nem tudnak mit kezdeni. Kenyérre, kalácsra, husira már mindenkinek bőven futja, ennyi uniós pénz elköltése a Kárpát-medencében rendkívül felelősségteljes munka. Már a másodosztályú botlábú nyíregyháziak is megkapják a maguk csili-vili stadionját, ha találnak rá pénzt, talán még egy metróvonal is épül a városközpontjából a pályáig, de erről egyelőre nem döntöttek.
De visszatérve a miniszterelnök péntek reggeli beszédére. Akár feddésként is mondhatta mindazt, amit a Maldív szigetek meg Dubai esetében kijelentett, hiszen biztosan olvasta ő is az ellenzéki hírportálokon, hogy a közelmúltban megint fordult néhányat az a bizonyos magángép, amely a barátait szokta mindenféle egzotikus tájakra repíteni. A minap is ott voltak a paparazzik, hogy lefényképezzék a gépből kiszálló utasokat. De hála a napos időben is esernyőt nyitogató testőröknek, sikerült mindenkit eltakarni és cselesen kilopni az utasokat a repülőtérről. Hogy ilyen ezután ne történhessen meg, a gépek útvonalát követő FlightAware-en mostantól csak egy üzenet fogadja majd a kíváncsiskodókat: „az OE LEM lajstromszámú gép esetében – bizonyos európai, kormányzati adatvédelmi szabályzatra hivatkozva – pontos útvonal adatok nem érhetők el”.
Tavaly nyáron, egy péntek reggel, azt mondta Viktor, hogy a vírus miatt maradjunk itthon. A Balatonon, Lőrinc szállodáiban költsük el a pénzünket, ne utazgassunk mindenféle tengerre. Szót fogadtunk, bár Péter akkor is inkább jahtozni ment az Adriára….