Quo vadis vilàg?

Posted by
Kaltenbach Jenő
>A Fidesz és személy szerint Orbàn legutóbbi döntése, kilépése a Néppàrtból, csak helyreàllította a status quot. Orbàn sohasem volt sem keresztény, sem demokrata, sem konzervatív, illetve mindig az volt, amiről azt gondolta, hogy féktelen hatalomvàgyànak hasznàl.
Orbàn személy szerint nem nyugati típusú politikus, azaz nem liberàlis demokrata. A liberàlis demokrácia híve ugyanis sohasem tör abszolút hatalomra, hanem elfogadja a demokràcia legfontosabb alapszabàlyàt, nevezetesen, hogy a hatalom kizàrólagos birtokosa a demos, a nép. Ebből a szempontból nincs különbség konzervatív, szocialista, vagy liberàlis között, a különbségek csak a részletekben vannak.
Orbàn keleti despota, mint Putyin, Xi, Erdogan, vagy Duterte. Alkalmanként akad ilyen nyugaton is, mint pl. Trump, vagy Bolsonaro, de utóbbiak csak àtmeneti működési zavart jelentenek.
Orbàn nyilvàn azt hiszi (ha hisz bàrmiben is), hogy a liberàlis vilàg lealkonyulóban van, és a jövő a hozzà hasonló despotàké. Ezért keresi azok kegyét, ezért dörgölődzik hozzájuk, ezért engedi be az országba, az orosz, kinai, török érdekeket szolgàló cégeket, intézményeket. Az EU-ban is csak az ellopható pénz miatt marad, mert keleti “baràtai” közel sem ennyire adakozóak.
Nem làtok a jövőbe, így nem tudom, hogy melyik elképzelésnek van nagyobb esélye, de azt nehezen hiszem, hogy a nyugati szàzmilliók csak úgy lemondananak egyszer màr kivívott szabadsàgukról. Sőt, az sem zàrható ki, hogy annak ízére egyszer keleten is ràjönnek
Ha pedig ez igaz, akkor az Orbànt követő magyarok, mint annyiszor, màr megint rossz lóra tesznek. Hacsak ezúttal nem jön meg az eszük.
Címkép: Macaristan a Türk Tanácsban