Moszkva konfrontációra készül és a fultoni beszédet emlegeti

Posted by

Moszkva válaszlépéseket fog tenni az Európai Unió és az Egyesült Államok oroszellenes szankcióira. „Nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a kölcsönösség elvét” – idézte a Kreml szóvivőjének szerdai nyilatkozatát a Magyar Békekör. Dmitrij Peszkov abszurdnak, indokolatlannak és értelmetlennek nevezte az orosz személyekkel, vállalatokkal szemben foganatosított büntető intézkedéseket, és figyelmeztetett, hogy romboló hatást gyakorolhatnak az orosz-amerikai és az orosz-EU kapcsolatokra.
Az EU és az USA olyan vezető orosz személyek ellen léptetett életbe újabb szankciókat, akikről azt állítja, hogy közük volt Navalnij megmérgezéséhez, illetve tevékenységükkel emberi jogokat sértettek. Tizennégy orosz hadiipari cég, illetve velük kapcsolatban álló nyugati vállalatok ellen is tiltó intézkedéseket léptettek életbe.
A szóvívő „állítólagos mérgezésről” beszélt és azt állította, hogy Navalnij szervezetében nem volt méreg, mielőtt Németországba szállították volna. A
nyugati államok többszöri orosz kérés ellenére sem voltak hajlandók bizonyítékot szolgáltatni Navalnij megmérgezésére, és elutasították az orosz hatóságok arra irányuló kezdeményezését is, hogy vizsgálják ki együtt, mi történt valójában. 

A Kreml szóvivője felidézte Truman elnök „feltartóztatás politikáját” a Szovjetunióval szemben. Churchill  fultoni beszédét és a Truman-doktrínáját. „Ez a 75 évvel ezelőtti hozzáállás jobbára változatlanul jellemző maradt, és még konfrontációs felhangokkal is kiegészült” – mondta Dmitrij Peszkov, majd így folytatta: „Nem szabad megfeledkeznünk róla, mindenképpen szem előtt kell tartanunk. Tény, hogy továbbra is életben tartják a konfrontáció olyan mechanizmusait, mint amilyen a NATO, amit kemény ellenségeskedésre hoztak létre, nem pedig a békés együttműködésre. Ezek az intézmények továbbra is ellenünk dolgoznak, és arra kényszerítenek bennünket, hogy éberek legyünk és megtegyünk minden szükséges intézkedést hazánk védelméért” – idézte Putyin orosz elnök szóvivőjének szavait a Magyar Békekör.

Címkép: Peszkov szóvivő