Jövőre győzhet-e az ellenzék?

Posted by

Zöldi László
>Ahhoz képest, hogy Dobrev Klára gyakran időzik Brüsszelben, feltűnően sokszor fejti ki álláspontját az ATV-ben. Tegnap este arról beszélt, hogy a legutóbbi napokban megfordult Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen is. Polgármesterekkel tárgyalt arról, mi volna, ha az Európai Unió nem a magyar kormány közvetítésével adna pénzt fejlesztésekre.

Hiányolta, hogy az említett városokban nem találkozhat sok emberrel, ezt ugyanis a koronavírus-járvány lehetetlenné teszi. Csupán három-négy emberrel ülhet össze, tartva a másfél méternyi távolságot. Most nyilván fölméri a terepet, vajon érdemes-é indulnia az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltségért. Eheti beszélgetőpartnerei ugyanis kivétel nélkül ellenzéki politikusok voltak. Ha a DK-politikust a tömegek befolyásolásában nem korlátozna az a fránya pandémia, azt firtatnám, miért megy olyan helyekre, ahol amúgy is az ellenzékre szavaznának. Miért nem megy a billegő körzetekbe, ahol szakmai felkészültségével és nőies kisugárzásával hatna?

Bár az országjárását még nem nevezném kampánynak, attól tartok, hogy készül ugyanazt elhibázni, amelyet rutinosabb politikustársai 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban már beáraztak. Végiglátogatták ama településeket, ahol velük rokonszenveztek a polgármesterek, majd kimentek a városháza elé, hogy találkozzanak a szavazókkal is. S mert annyi embert mindig sikerült toborozni, hogy a fővárosi vendégek jól érezzék magukat, a voksolás napján meglepetés érte őket. A jelenlegi miniszterelnök nemcsak hogy győzött, hanem kétharmaddal teremtett magának rendszerváltó helyzetet.

„Hosszú távon az a célom, hogy a DK az ország legtekintélyesebb pártja legyen” – mondta Gyurcsány Ferenc a legutóbbi országgyűlési választás előtt néhány nappal. (Index.hu, 2018. április 3.) Aztán pártja a szavazatok 5,37 százalékát kapta, és majdhogynem kiesett a parlamentből. Most jobban áll, de a vezetői aligha felejtették el a ’18-as kudarcot. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy van egy B-tervük is. Ha jövőre mégis Orbánék győznének, akkor az összebútorozott ellenzék legalább a kétharmadot akadályozza meg. És az sem tragédia a Demokratikus Koalíció számára, ha a DK lesz az ellenzék legerősebb pártja.

Aki átfutja a bejegyzés után olvasható összeállítást is, eltűnődhet azon, vajon mivel magyarázható, hogy az ilyen és ehhez hasonló gondolatok mások agyát is megjárták. Olyanokéit, akiknek adok a véleményére.

Tíz mondat az ellenzék esélyeiről

Az Orbán-rendszert nem a mostani ellenzéke fogja leváltani. (Tölgyessy Péter alkotmányjogász, hvg.hu, 2018. április 11.)

Önkényuralmi rendszerben élünk, ahol az ellenzék nem nyerhet választást. (Bauer Tamás DK-politikus, FüHü.hu, 2019. június 12.)

Kiveri a szemünket, hogy a DK az ellenzék vezető ereje akar lenni. (Török Gábor politológus, Nyugat.hu, 2020. március 6.)

2022 tétje az újabb kétharmad megakadályozása. (Batka Zoltán újságíró, Újnépszabadság.com, 2020. június 3.)

Valamiért az ellenzék nem akar nyerni 2022-ben, lelke rajta. (Béndek Péter publicista, 1000leütés.blog, 2020. június 11.)

Ha nincs közös lista, a kétharmadot sem tudjuk megakadályozni. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2020. augusztus 6.)

Vajon tisztában van-e az ellenzék azzal, hogy 2022 az utolsó lehetőség a békés hatalomváltásra? (Bruck András író, Facebook.com, 2020. november 22.)

Már most kijelenthető, a Fidesznek nem lehet többé kétharmada. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Szeged.hu, 2021. január 11.)

Minden pártban beárazták, hogy ha a teljes ellenzéki összefogás sem működik, akkor a napjaik meg vannak számlálva. (Kálmán Attila újságíró, 24.hu, 2021. január 14.)

Nincs esély arra, hogy 2022-ben a rezsim megbukjon. (Békesi László volt pénzügyminiszter, HírKlikk.hu, 2021. január 16.)

Médianapló, 2021. március 4.