Akkor hogyan is van ez?

Posted by
Batka Zoltán
> 1.) A Fidesz “csak” az EPP frakcióból távozott a Néppártból nem. Ennek jelentősége akkor derül ki, ha látjuk, hogy a “nem frakciótag” Fidesz hogyan és hányszor fog együtt szavazni az EPP-vel. Nem lennék meglepődve ha… Az EPP eddigi sunyizásait elnézve ez egy működőképes modell lenne, azaz innentől megszabadulnak attól, ,hogy minden sarkon a kültelki magyar vezér miatt kell, hogy magyarázkodjanak, ugyanakkor Orbánt továbbra is zsebébe tudja az EPP-t irányító német nagyipar. Ha meglépik az ügyes, igaz kissé ez már kockázatos lépés mindkét félnek.
2.) Az EPP láthatóan most is el akarta kenni az ügyet. Egyelőre úgy fest, hogy Orbán lépett. Ha ez így igaz, akkor ez nem egyszerűen stratégiai hiba. (Azt már jó sokat elkövetett a vezér az eltelt években, csak a Fidesz súlya, tehetetlenségi ereje miatt eddig megúszták, hogy a vezér hibái súlyos gondot okozzanak) Feltehetően Orbán szándéka sem az volt, hogy távozzanak az EPP közeléből (nem véletlenül maradt meg néppárti tagnak, meg nem véletlenül hagyta ott a Semjén Zsolt nevű szemét és fülét a frakcióban.) azonban mostanra úgy láthatta, hogy saját, radikalizálódott hívei szemében csökkenhet a hitelessége, ha továbbra is marad. Más szóval Orbán most már kényszerpályán jár, sodródik a részben maga által keltett árral.
3.) Érdekes lesz megfigyelni, hogyan alakul az orosz-magyar viszony. Putyinnak Orbán addig volt jó, amíg az EPP oszlopos tagja volt. Amennyiben Orbán tényleg távolodik az EPP magjától, úgy Moszkva szemében súlya egyértelműen csökken, legfeljebb Gruevszki-féle Putyin-káderek parkoltatására, meg egy kis bajkeverésre lesz alkalmas (amit eddig is nagy odaadással művelt) ám az ilyen, orosz pénzüzemű EU-s szarkavaróból már most is túlkínálat van.
4.) Most fog kiderülni, hogy az EPP tényleg fékezőernyő volt-e Orbánnak. Szerintem nem, amúgy meg Orbán már nem tud hová radikalizálódni, ami ez után jönne az a nyílt nácizmus. Bár a Habony-Rogán duó találékonyságát lebecsülni komoly hiba, ha gyűlöletkeltésről van szó, olyan négykezest játszanak, hogy zs -dúrban füstöl a pianínó.