Szelektív

Posted by

Komjáthi Éva
>Ma el akartam vinni a használt háztartási olajjal megtelt piros műanyag flakont a MOL-hoz. Évekkel ezelőtt osztogattak ehhez flakonokat, de én olyan kevés olajat használok főzéshez, hogy nagyjából egy év alatt fogy el egy liter. Ezért régóta gyűjtögetem a fáradt olajat. Na de melyik MOL kút-nál lehet leadni? Gondoltam 21.század, Internet. Előjönnek a kijelölt MOL kutak. Mivel Kistarcsán volt dolgom, mindenesetre fel akartam hívni az első útba eső kutat, hogyne menjek potyára. A neten lévő vezetékes számuk valószínűleg fax, mert ilyen hangot adott (de ki használ ma még faxot?). Van mellette egy mobil is, amit viszont nem vesz fel senki. A második útba eső, kijelölt kutnál azt mondták, hogy ők nincsenek erre kijelölve, hívjam az előbbi kutat.

Na mindegy, úgyis útba esik, megálltam az elsőnél. Megkérdeztem az ott ácsorgó benzinkutast, hogy hol adhatnám le az olajat, mire közölte, hogy ő csak beugró, nem tudja. Az üzletben megmondják. Ott előjött egy fiatal ember és amikor elmondtam, hogy mit szeretnék, annyit mondott, hogy bakker. Törte a fejét, hogy mit is kell ilyenkor csinálni? Mondtam, régen az volt a módi, hogy leadtam a teli piros flakont és kaptam egy másik üreset. Hát ilyen már régen nincs, de ad egy dobozkát? Milyen dobozkát? Hát dobozkát. Nem kértem inkább a kezébe nyomtam az olajas flakont és távoztam. Fogom én a jövőben gyűjtögetni a használt olajat?

Hónapok óta hordok a kocsiban egy tönkrement fürdőszobapolcot. Elvittem a lakásomhoz közel lévő szelektív hulladékgyűjtő udvarba, ahol közölték, hogy ezt ők nem tudják befogadni. Vigyem a régi Fóti útra.  Autózzak több, mint 10 kilométert. Hát hurcolom, amíg útközben egyszer csak elém kerül egy konténer, ahova becsempészem. Hasonló problémám volt a veszélyes hulladéknak tartott, kb. 12 évig a garázsban kerülgetett maradék festékkel, tapéta ragasztóval és társaival. Sok telefonomba került, mire megtudtam, hogy majd egy bizonyos szombaton, 10-11 között, jó messze a lakásomtól egy utcasarkon beveszik. Ennyit a szelektíven szemétről.
Egy német (akkor még nyugatnémet) barátnőm megkérdezte tőlem, amikor meglátogatott az új panel lakásomban 38 évvel ezelőtt, hogy miért nincs a WC-nek külön vízórája? Folyamatosan kapcsolgatta le utánunk a villanyt, és miközben a fogát mosta, elzárta a csapot…Most eszembe jutott.