Biden hóvirágai

Posted by

Gergely Tamás
Mälar-parti séták
>Nagy meglepetés ér a mai nap: Hässelbyben megjelentek a hóvirágok. Sétáink tele vannak kisebb újdonságokkal, de mert azok rutinná váltak, a napi újdonságok nem lepnek meg ennyire. Hiszen a hó alig két napja tűnt el, a talaj még be sem szívta a nedvességet, s az óvoda körül máris tele van virággal. Száz meg száz, a szokásos helyen, vagyis ahol évente kibújnak a földből. De mintha terjeszkedne is a telep, tőle jobbra, és tőle “délre”, mondanám, a sétány irányába.

Éva veszi észre, én nem is pillantottam arra, hiszen még nagyon korán van: skandináv földön február végén nem szokott nyílni a hóvirág. Nyílni, hát még ezek között is kevés nyílik, tucatnyinak bomlott ki a virága, még csak nyurga zöldek kis fehér bóbitával, azaz virággömbbel a fejükön. Milyen jó érzés a tavasz érkezte, még ha ennyire hirtelen, meglepetésszerűen történik is, múlt héten még mínusz fokok voltak, mínusz öt, sőt, mínusz kilenc napközben.

Mintha egy másfajta tavasz is növelné a lelkesedésünket…
Azután, hogy Trump felszólítására a csőcselék megrohamozta a Capitoliumot, sőt, bevette, Pelosi számára a bitófat felállították, Pence-t pedig üldözték, hogy lincseljék meg, apránként ugyan, de vált át a kép – télből tavaszba.

Az új elnök már beiktatása napján elkezdte azoknak a dekrétumoknak az aláírását, amellyel Trump sokunk által helytelennek tartott határozatait keresztülhúzta. Amerika újra közeledik európai szövetségeseihez, újra visszatért a párizsi klímaegyezményhez, leállítja az észak-amerikai indiánok területét kettévágni szándékozó gázvezeték építését, a Fal helyett energiaövezetet terveznek a mexikói határon – a régi Amerika tér vissza, ahogy Biden fogalmaz: “America is back”. Ezek Joe Biden “hóvirágai” a nemzetközi életben. Ajándék azok számára, akik meg szeretnék őrizni a demokráciát a világban. Hát innen az újabb tavasz-képzetünk.

Egyet szeretnék: ha igaz, hogy Trumpot adócsaláson fogták, dutyizzák be! Akárhány évre, akkor már amerikai elnöknek nem választathatja meg magát…

Üdék, olyan üdék a hóvirágaink! És van nekünk még egy hóvirág telepünk a Kerek erdő közepén. Hátha azok is mocorognak! Ahogy a sár felszárad az erdőben, a keresésükre indulunk…