Belarusz írók veszélyes könyvei

Posted by

Bárász Péter
(Breszt)
>Pénteken, azaz tegnap, a Minszk környéki HÉV különböző megállóiból összesen legalább nyolc – más hírek szerint különböző vonalakon összesen 14 – nyugdíjas korú hölgyet állítottak elő, amikor leszálltak a szerelvényről. Volt köztük olyan, aki pici fehér-piros-fehér zászlócskát (még csak márciusra tervezik, hogy betiltják!) tartott a kezében, de közös vonásuk egyetlen: mindegyikük belarusz irodalmat olvasott út közben.
Részleteket csak egyikükről tudok: 75 éves múlt, kora miatt „gyorsított eljárásban” tegnap már meg is hozták az ítéletét: 725 rubel (€ 230). Bűne: Artur Volszki (1924-2002), Nyil Hilevics (1931-2016) és Vaszil Vitka (1911-1996) könyvei voltak nála. A rendőrségi kihallgatásán egyetlen kérdést kellett megválaszoljon: miért érdeklődik a belarusz irodalom iránt? A vád ellene ugyanakkor az volt, hogy „engedély nélküli akcióban vett részt” (értsd: a “bűnös szerelvényen” utazott), pedig valójában az ellenkező irányban közlekedő vonatról szállt le. Ezért aztán a rendőrségi jegyzőkönyvben meg is hamisították az őrizetbe vétel helyét, hogy ne kerüljenek ellentmondásba.
Mások is szabadlábon vannak már, megint mások őrizetben várják a legközelebbi munkanapot, azaz hétfőt, hogy bíróság előtt felelhessenek „tetteikért”.
További részletek már nem is lesznek: annyi az ilyen típusú eset, hogy képtelenség mindet feldolgozni és leírni.

Címkép: Szvetlana Alekszijevics, Nobel-díjas belarusz író