Bicska Maxi és a politika

Posted by
Szele Tamás
„Megöltek egy legényt hatvan forintjáért, megvágtak egy leányt SZFE-maszkjáért…” mondaná a népballada, ha a tegnapi esetről szólna. Népballada ma már nincs, sajtó van, ami műfajilag eltér az elődjétől, például mindent meg kell mutasson, semmi sem maradhat homályban, pedig jó lenne időnként, ha beérhetnénk magával az esettel, de a részletekben lakik az igazság.
Akkor lássuk magát a hírt. De esetünkben már amiatt is elfogultságot kiáltanak egyes körök, ha a tényeket vizsgálom: ugyanis a történetet először Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tette közzé saját Facebook-oldalán, húsz órával ezelőtt. Mit írt?n „Valaki késsel akarta levágni egy hölgy arcáról az SZFE-maszkot, közben megsebesítette őt ma reggel a BKK egyik csepeli járatán. Aljas és gyáva tett. A nyomozás folyik a BKK minden rendelkezésére álló információt átad a rendőrségnek a tettes kézre kerítése érdekében. Semmiféle nézetkülönbség nem lehet indok az erőszakra. Legyen ennek vége már! Ne azt keressük állandóan, ki kezdte, kinek a hibája, hanem, hogy miként lehet kirángatni ezt az országot ebből a szörnyűséges gyűlöletspirálból. Ahogy az erőszakos cselekedet is mindig erőszakos, kimondott vagy leírt szavakkal kezdődik, úgy a békés hétköznapok, a kedélyek lehűtése is annak kimondásával kell kezdődjön, hogy mindenki méltóságát és véleményét tiszteletben tartjuk, az ellenfeleket nem tekintjük ellenségnek, a mégoly indokolt viták sem vezethetnek háborúskodáshoz. Ahogy Biden elnök mondta beiktatási beszédében: „a politikának nem kell pusztító tűznek lennie, ami mindent elpusztít, ami az útjába kerül”. Jó lenne, ha mindenki, akinek dolga, megértené végre, hogy nem az az erős, aki képes megosztani, hanem aki képes egyesíteni.”

Hát, a mindenségit. Tömlöcbe az ilyennel, de rögvest. Nem mondom, az elmúlt évtizedek sok ruhadarabja idegesített már engem is. Külön kiemelném a gárdamellényt, gárdakendőt, korábban pedig alkalmanként a tarsolylemezt, illetve az nem bántott, csak anakronisztikusnak éreztem a huszonegyedik században és előre sajnáltam a messze jövendő régészeit, akik találnak majd pár millió jó állapotú ilyesmit a kétezres évekből, és kínjukban ki fogják találni hozzá a hármas honfoglalás elméletét. De akkor is – mi közöm hozzá, hogy a másik ember mit visel? A tarsolylemezes utastárs nem azért viseli ezt a kiegészítőt, hogy azt jelezze: kész nekiesni a kalapos utastársnak, a gárdamellényes már rosszabb eset, de míg nem támad, joga van azt viselni, ami neki tetszik. És ha támad, akkor sem a ruhadarabja miatt teszi, anélkül is támadna. Szóval, nem csak joga nincs az embernek másokat ilyen alapon megítélni, de még ostobaság is. Ráadásul nekem nyolc éves korom óta van bicskám, persze több is, repülőteret és tüntetést kivéve mindenhol hordom, de soha meg nem támadtam vele senkit. Nem arra való.

Szóval aki ilyent tesz, mindenképp büntetést érdemel. Méghozzá szigorút. Így is megsebezte a hölgy arcát, de mi van, ha megcsúszik a penge? Egyáltalán: tömegközlekedési eszközön vagy közterületen kést elővenni, sőt, akár csak láthatóan hordani már önmagában tilos. Aminek a szúróhosszúsága vagy vágóéle meghaladja a nyolc centimétert, az még a zsebünkben sem lehet, de ha csak nyolc centis, akkor sem lehet rugós szerkezetű.

Ezt én csak egyszer sértettem meg: mikor évekkel ezelőtt megkaptam a Libik György-díjat, járt vele egy gurkha kukri, mégpedig a legnagyobb fajtából. Az – ha valaki nem tudná – egy szablya, igen szép, ez még régi, értékes darab is volt. Csak hát nagy. Ünnepeltünk kicsit a díjátadó után a bulinegyedben, oda kocsival mentünk, de haza már gyalog indultam. Egy hatalmas szablyával, jó, hogy tompa volt, jó, hogy a hüvelyében volt, viszont akkor is tilos ilyesmivel sétálni. Hova tegyem? Mert ha a kezemben viszem, joggal kapcsolnak le. Kínomban felcsatoltam az övemre. Szerencsém volt, hazaértem vele baj nélkül, de azóta sem sokat sétáltatom, nincs is hova, nincs is minek.

De térjünk vissza a tegnapi esethez: itt egy rakat törvénysértés valósult meg, a támadó még a garázdaság tényállását is kimerítette, a többi, igen sokféle bűncselekmény mellett.

Jól van, de honnan tudjuk, hogy a Free SZFE-maszk miatt támadott? Onnan, hogy azt akarta levágni. De a bíróságon védekezhet ám azzal is, hogy ő „csak” maszkellenes aktivista, nem belpolitikai indokok vezették. Mondjuk nem tudom, melyik a rosszabb, nem, mintha szeretném hordani a maszkot, de ha már muszáj, hadd viseljek olyant, amilyen nekem tetszik. És abba ne legyen senkinek beleszólása. Mellesleg: kollegina épp tegnap mesélte, az ügy apropóján, hogy ő sem hordja a saját SZFE-s maszkját, mert ismerősébe már kötöttek bele amiatt az utcán. Hát: szépen állunk. Már félni kell, mit viselünk közterületen, hogy meg ne késeljenek?

Viszont akár maszkellenes a csepeli késes támadó – ez a hivatalos neve – akár csak a kormány vagy a szélsőjobb fanatikus híve, akár mindkettő, jó lenne többet tudni az esetről. A nem-kormánysajtó Karácsony Gergely hírének járt utána – pontosnak bizonyult az összefoglaló, ha úgy alakulnak a dolgok, a főpolgármestert mindig várja egy gyakornoki állás valamelyik lapnál, így nálunk is – de mit ír erről a kormánymédia?

A kormánymédia nem ír semmit. A kormánymédiában – pedig eléggé elterjedt – ez nem hír, meg sem történt. Mondjuk tekintetbe véve alapállásukat és elkötelezettségüket, a velük szemben támasztott igényeket és a megfelelési kényszerüket, valamint korábbi gyakorlatukat, nagyon nehéz is lett volna megírni ezt nekik, ha csak – korábbi példák alapján – valahogy úgy nem, hogy: „Őrjöngő fúria támadt arcán nyíltan mutogatott, hatalmas SZFE-maszkkal egy békésen késelő utasra a 151-es buszon!” Ezt meg azért még ők sem akarták a jelek szerint. Szóval szívesen bemutatnám én a kormánypárti álláspontot az ügyben, ha lenne, csak nincs. Nyoma sincs.

Rendőrségi álláspont viszont van, éspedig a lehetőségekhez képest alapos is, tisztességes is. Mert míg mindenki hüledezett, a rendőrök dolgoztak, és el is fogták a bicskalovagot. Mit mond erről a Police.hu? „Budapest XXI. kerületében, a Szent Imre téren várakozó buszon 2021. február 25-én 7 óra 40 perckor egy férfi késsel megsebezte egy másik utas arcát. A mentők kórházba vitték a nőt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bűncselekmény felderítésére nyomozócsoportot hozott létre, és az elkövető felkutatására hajtóvadászatot indított. A rendőrök a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit pár órán belül azonosították, Ó. Bence ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A budapesti nyomozók a Bűnügyi Bevetési Osztállyal közösen nyolc órán belül elfogták a 37 éves férfit, elszámoltatása folyamatban van. A BRFK Nyomozó Főosztály közösség tagja elleni erőszak bűntett és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt folytat eljárást.

Kiemelés tőlem. Sőt, az elfogást egy videó is bemutatja. Azért ebből már többet tudhat meg, aki értő szemmel olvas és néz. Ugyanis ha a gyanú közösség tagja elleni erőszakra vonatkozik (nem kisebbség tagja, közösségé!), akkor a rendőrség bizony feltételezi a politikai motivációt. Hogy a késelő nem lehetett egyszerű, hibbant maszkellenes aktivista, az meg abból tudható, hogy a videón bármennyire is ki van takarva az arca, 00:07-nél, amint a rendőrtiszt felé fordul, látszik, hogy maszkot visel, méghozzá feketét. Tehát nem hibbant maszkellenes aktivistával van dolgunk, hanem hibbant politikai aktivistával. Megint azt mondom: nem tudom, melyik a rosszabb.

Bár manapság, mikor a maszkellenesség is egyfajta politika, vagy az akarna lenni, úgy mondanám: tombol az elmebaj. A támadás áldozatát a mentők kórházba szállították, nyolc napon belül gyógyul a sérülése – a történet, hála a gyors rendőri beavatkozásnak, még a lehető legszerencsésebb véget érte, ennél jobb már csak az lett volna, ha meg sem esik ez a borzalom.

Emberek, kapjunk a fejünkhöz. Ez méltatlan hozzánk is, a korhoz is, amiben élünk. Hát elment az a kevés szépeszünk is? Sötét politikai babonák miatt uszulunk egymás ellen a tömegközlekedési járműveken? Késelünk, ha nem tetszik valakinek egy ruhadarabja vagy a véleménye?

Erre nem az a megoldás, hogy legyen tilos a politikai jelentőséget hordozó ruhadarabok viselete – pedig a honi, kapkodó, áldozathibáztató gondolkodás hajlamos lenne így megoldani a problémát – hanem az, hogy nem késelünk. Sem ezért, sem azért. Késelni eddig is tilos volt, most is tilos, ezentúl is az lesz. A politikai motiváció meg csak súlyosbítja a vádlott helyzetét.
Undorító eset egy undorító korban.