Az inkvizíció rektora

Posted by
Vajda Pál
>Megéltem 72 évet ahhoz, hogy elolvashassam éltem legszomorúbb nyilatkozatát.
Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora az RTL Híradó kérdésére értékelte az egyetem modellváltásával kapcsolatos kritikákat. Szilvássy azt mondta,
“Én úgy gondolom, hogy ezt a 21 professzort – akik ugye Facebook-csoportot is alapítottak – valamennyiüket a Magyar Szocialista Munkáspárt és utódpártja tagjai között lehet megtalálni. Általában ebben az összeállításban: MSZMP és MSZP. Érdekes módon más nincs köztük.”
Ő ebből következtette ki a saját logikájával, hogy ez egy politikai csoport, melynek tagjai, mert ők eleget tettek politikai kötelezettségüknek. Hozzátette azt is, “ezzel nekünk nem kell foglalkozni.”
Ezt olvasva nekem Galileo Galilei jutott eszembe, akinek tudományos eredményei, nem feleltek meg az uralkodó hatalom geocentrikus világképének. Ezért az inkvizíció elé citálták, megtagadtatták vele saját tanait és élete végéig házi őrizetben tartottak.
Csendesen jegyzem meg, hogy Galilei tanait ma az iskoláinkban tanítják. Arra pedig, hogy kik voltak az inkvizíció tagjai nem emlékszik senki. Reménykedek abban, hogy nyilatkozó rektorunkkal is ez fog megtörténni.
Mi meg szerencsések vagyunk abban, hogy még nincs itt az inkvizíció ideje.