A nyomozó: Amikor Kočnerért jöttem, kőarca volt 

Posted by

Ma van a 3. évfordulója annak, hogy megölték Ján Kuciak újságírót. Az a szlovák üzletember, aki a gyilkosságot megrendelte, Marian Kočner, bírósági kapcsolatait és korrupt bíró segítségét felhasználva hamis dokumentumok segítségével szerzett 70 millió eurót.  Az Investigace.cz felidézte az a vizsgálatot, amit Kuciak nem tudott befejezni.
Jaroslav Láska  rendőrségi nyomozó irányította Marian Kočner és Pavel Rusko büntetőügyét, amelyben Kočner csaknem 1,8 milliárd koronát követelt a Markíza televíziótól hamis váltók alapján. A nyomozás során Marian Kočner minden eszközt, valamint a rendőrséghez fűződő kötelékeit is felhasznált, hogy semmit sem lehet bizonyítani. Ezenkívül figyeltette a nyomozót és és családját, és olyan kompromittáló anyagokat próbált begyűjteni, amelyek a nyomozó távozását jelentette volna a rendőrségről. De Láska gyors beavatkozásának köszönhetően Kočnert sikerült 2018 júniusában őrizetbe venni. Minden akadály ellenére a nyomozó bebizonyította, hogy a számlákat hamisították, és Kočnert és Ruskot is tizenkilenc év börtönre ítélték. Jaroslav Láska néhány hete elhagyta a rendőrséget. A szlovák igazságügyi tanács égisze alatt folytatja a bírák vagyonának vizsgálatát.
– Alábecsülte Kočnert a vizsgálat kezdetén. Hogyan derült ez ki?
– Alábecsültem őt abban, hogy mekkora befolyása van és milyen messzire hajlandó elmenni.
– Meglepte, hogy megvádolták a gyilkossági ügyben?
– Igen. Nem gondoltam volna, hogy valaki mentálisan a1990-es években marad mentálisan, és azt gondolja, hogy gyilkossággal meg tud oldani bármit is.
– Miért volt meggyőződve Kočner arról, hogy ezt meg tudja úszni? Mi tette őt érinthetetlenné?
– Rendszer. Amit tett (áfacsalások és egyéb gazdasági bűncselekmények – a szerk. ), azt alapvetően a rendszer tette lehetővé. A politikához, az igazságügyhöz fűződő kapcsolatai tették őt olyan erőssé.
– Kočner valóban veszélyes volt? És hogyan?
– Szerencsére a magam részéről soha nem tudtam meg, mennyire veszélyes Kočner (utalás Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolására – a szerk.). De nem becsültem meg a veszélyét. Például figyelte a gyermekeimet. És még mindig nem tudom, milyen veszélyes is volt valójában. Amikor a nyomozásra a megbízást  megkaptam, Marian Kočner még mindig elég erős és befolyásos volt. Ezért figyelmeztettem a családomat. Mondtam,engem mindenképpen figyelni fognak, és figyeljenek ők is , és szóljanak, ha valami furcsa dolog történik körülöttük. Legyenek óvatosak. Egy nap dolgom volt Lučenecben.A fiam, aki akkor tizenöt évnél fiatalabb volt, felhívott, hogy követte egy autó az iskolából hazafelé menet. Egyedül volt otthon, és estig egyedül kellett maradnia. Átkozódni kezdtem: „Jézusom, te idióta veszélyeztetted?!”  Lučenecből Pozsonyba három óra az út. Abban a pillanatban nem tudtam, mit tegyek. Nagyon ostoba érzés volt.
– Azon kívül, hogy figyelte volt-e Kočnernek más terve is arra, hogy kompromittálja Önt?
– Akkor fogalmam sem volt ilyesmiről, de különös dolgok történtek, amelyek később összeillettek. Marian Kočner előbb megtudta, hogy kaptam egy aktát az ügyről még mielőtt megnézhettem volna azt.  Pozsonyban jártam, meg akartam ismerkedni egy nemzetközileg elismert szakértővel Dr. Aginsky, aki kidolgozta a tintafajták törvényszéki elemzését. Amerikából Pozsonyba repült a bírósági tárgyalására. A találkozót végül törölték. Végül mégis találkoztam Dr. Aginsky-val. Hallani akartam tőle az elemzésről. Pozsonyban megbeszéltünk egy találkozót egy barátommal és egy másik személlyel, aki  velem akart beszélni. Ezzel nem volt gondom, rábólintottam az ajánlatra, hogy együtt kávézzunk. Aztán megláttam Parát (Marian Kočner ügyvédje – a szerkesztő megjegyzése)i egy asztalnál a kávézóban, azonnal megfordultam és elindultam. De nemcsak Para és az a másik ember akart találkozni velem. A bevásárló központban, ahol a megbeszélést tartottunk, más emberek is figyeltek engem. Lehetetlen volt nem észrevenni őket, mivel az összes üzlet még mindig zárva volt. Szerintem Parát és engem akartak lefényképezni. És e fényképek alapján azt próbálták volna állítani, hogy információkat hoztam az aktából Kočnernek. Mivel úgy reagáltam, ahogy tettem, ami valószínűleg megmentett. Viszont az is igaz, hogy csak egy vagy másfél évvel később jöttem rá, hogy mi is történt ott az asztalnál. Csak akkor derült fény arra, hogy mi volt Kočner és hogyan működött. Eredetileg egyáltalán nem helyeztem összefüggésbe a találkozót a nyomozással. Soha nem jutott eszembe, hogy a Para-val való esetleges találkozásnak köze lenne az ügyhöz. Akkor még azt sem tudtam, hogy pontosan mi van az aktában. Kb. 1200 oldal volt, és ha csak végiglapozza az ember, fogalma sincs arról, hogy a fájl milyen információkat tartalmaz.

Milyen bizonyítékok győzték meg Önt arról, hogy Kočner és Rusko számlákat hamisított?

Amikor megvizsgáltam a számlákat, nem rendelkeztem sem Threema terhelő jelentéseivel, sem Tóth Petr vallomásával. Ennek ellenére meg voltam győződve arról, hogy a számlák hamisak. Hat-hét szakvélemény állt rendelkezésemre, és ezek mind terhelők voltak Kočnerre és Ruskora nézve. Ez volt az első dolog. A második az volt, hogy kettejükön kívül senki sem tudta megerősíteni, hogy a 2000-ben a számlák valóban léteztek . (A számlákat állítólag 2000-ben írták alá, és az egyetlen személy, aki 2000-es létezésükről tanúskodhatott, Ernest Valko ügyvéd volt, akit 2010-ben házában meggyilkoltak – a szerkesztő megjegyzése). Másik dolog az volt, hogy nem tudtam elképzelni olyan embert, normális embert, aki a mai világban félmilliárd koronáért 15 éves lejáratú váltót írhatna alá. A végtelen nem létezik. Lehet, hogy elüt egy autó, például… És még akkor is, ha már van egy 15 éves lejáratú számlája, egy normális ember minden bizonnyal elmondta a családjának, hogy van ilyen, és ha valami történik vele, akkor fél milliárdjuk lesz. Nem pedig elrejtené, hogy senki ne tudja meg.
Hogyan lehetséges, hogy a TV Markíza félmilliárdos váltót garantált az igazgatóság vagy a felügyelőbizottság jóváhagyása nélkül?

Pavol Rusko volt a Markíza ügyvezető igazgatója 2000-ben. És akkor a Markíza úgy dolgozott,mintha Rusko lenne az ország és a teremtés ura. Azt állította, hogy konzultált a váltókról a TV Markíza könyvelőivel. De a bíróságon egyetlen személyt sem tudott megnevezni,akivel megvitatta volna a váltókat.  Amikor kihallgattam egy hölgyet, aki a váltók állítólagos aláírása idején könyvelt, kijelentette, hogy soha nem hallott még a számlákról. Ráadásul, hja lettek volna, akkor be kellett volna raknia őket a könyvekbe. Amikor őrizetbe vettük Kočnert, Amikor Kočnerért jöttem, kőarca volt. Közölte velem, hogy megbízást adott a nyomozásra ellenem. Azt válaszoltam, hogy életemben egyetlen vádat sem írtam alá, amelynek  nem lennék meggyőződve az igazáról. Senki sem vádolhat megrendeléssel.

Címkép: Jaroslav Laska nyomozó