A Fenyő-ügy állása

Posted by

Gyárfás Tamás összefoglalója a február 24-én történtekről. „Szerdán, a Büntetésvégrehajtási Intézet tárgyalótermében Portik Tamás a bíróval közölte, hogy nem kíván kérdésekre választ adni, de összefoglalva ismerteti a vallomását. A következőket mondta: Drobilich Gábortól és a rendőrségtől azt a megbízást kapta, hogy keresse fel Princz Gábort, Gyárfás Tamást és további embereket. Adjon a szájukba olyan kijelentéseket, mintha közük lenne a bűncselekményhez. Az általa rögzített anyagok manipuláltak. Portik kérte a bíróságot, hogy kérjen az amerikai követségtől hivatalos tájékoztatást, mikor lépett ő be az Egyesült Államokba és azt mikor hagyta el. Emlékezete szerint 1996 decemberében utazott Amerikába és onnan 7 évvel később tért haza. A tárgyalás során Póta Péter bíró még ismertette a technikai szakértők véleményét a felvételekről, valamint az elmeorvosi szakvéleményeket.”
A könnyebb megértés kedvéért. Drobilich Gábor a ’90-es évek olajmaffia-botrányában elhíresült Energol Rt-ben volt üzlettársa Portiknak. Portik és Drobilich sokáig elválaszthatatlan szövetségesnek tűnt, ám később elszámolási viták miatt megromlott a kapcsolatuk. Drobilich Gábort egyébként az összes, Portikot érintő leszámolásos ügyben meghallgatták tanúként, de egyszer sem vallott egykori barátja ellen. Droblich tavaly júniusban meghalt.
Drobilich Gáborról legutóbb akkor lehetett hallani, amikor kiderült, az újraindított Fenyő-ügyben hamis tanúzással gyanúsította őt meg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Drobilochot Gyárfás Tamás és Portik Tamás meggyanúsítása, valamint utóbbi által titokban rögzített többszáz órányi hangfelvétel 2018 decemberi lefoglalása után hallgatta ki tanúként a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Drobilichot leginkább arról kérdezték a rendőrök, hogy beszélt-e Portik Tamással a Fenyő-gyilkosságról, vagy az emberölésért elítélt Jozef Rohácról az elmúlt években. A férfi a rendőröknek azt mondta, ezeket a témákat Portikkal nem érintették, csakhogy kihallgatásán szembesítették azokkal a hangfelvétel-leiratokkal, amelyek ennek az ellenkezőjét igazolták. Drobilich ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekményt és állította: nem követett el hamis tanúzást.

Címkép: Drobilich Gábor (MTI)