Mondat-tankok ellen szóviràgcsokrokkal?

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Az evidencia, legalàbbis a magamfajtànak, hogy Magyarorszàgon sohasem tudott gyökeret verni a demokràcia. Ma sem. Volt ugyan az orszàg történetében egy-egy igen rövid periódus, amikor felcsillant a remény, de az aztàn mindig kihunyt. Legutóbb is.
Azt szoktàk mondani, hogy a fő ok a szabad polgàrsàg, mint a demokràcia hordozó közegének a hiànya, csökevényes jelenléte. Ez bizonyàra igaz is, de most egy màsik nem kevésbé fontos elemre, illetve annak itteni hiànyàra szeretnék röviden utalni.
Ha körülnézünk a vilàgban, akkor azt làtjuk, hogy ott igazàn működőképes a demokràcia, ahol jelen van valami, ami nélkül a demokràcia merő illúzió, ez pedig a vitakultúra. A demokràcia alkotó elemei a pàrtok, tàrsadalmi csoportok folyamatos dialógusban vannak egymàssal. Nem harcolnak, nincs àllandó “hàború”, hideg sem. Nem hasznàlnak hàborús retorikàt. Szellemi küzdelem folyik a vàlasztók bizalmàért, amely egy mindenki àltal respektàlt fundamentumon nyugszik. Csak azon folyik a vita, ami e fölött van, a jobb, eredményesebb koncepció körül, amely jobban szolgàlja az egész tàrsadalom érdekeit. Nem arról van szó, hogy valakiket tartósan ki kell rekeszteni. A vàlasztàsi vereség jellemzően nem katasztrófa, megmarad az esély a visszatérésre.
Pont ez az, ami nàlunk vészesen hiànyzik. Sőt. Ennél is rosszabb a helyzet. A hatalmat egy jól szervezett fasisztoid csoport ragadta magához, amelynek legfőbb célja az ország teljes kisajàtítàsa, hatalmànak bebetonozàsa a tàrsadalmi mobilitàs megszüntetése. Azért is hasznàl hàborús retorikàt, mert ezzel megakadàlyozza a demokrácia egyik fent említett feltételének a vitakultúrànak a kialakulàsàt.
Kérdés, hogy helyes-e ha vàlaszul ezt az ellenzék is átveszi, hasonlóan agresszív hangot hasznàl?
De vajon lehet-e sikeresen fellépni a mondat-tankok ellen szóviràgcsokrokkal?? A hatalomból kiszorultak fokozódó indulata erős retorikàt követel, de sajnos ez egy békés àtmenet esélyeit csökkenti, meghiúsítja.
Mit érdemes ilyenkor tenni??