Ki dönthet Európában?

Posted by

Kocsis Tamás
>Kötelező érvénnyel, a hétköznapok  gyakorlatában  valójában egyetlen szerv sem,  – tehát senki. Az Európai Parlament nem kezdeményezhet önállóan törvényt, de módosíthatja vagy megvétózhatja azokat számos politikai területen. Bizonyos területeken tanácskozási joga van. Az EP felügyeli az Európai Bizottság munkáját, jóváhagyja a testület kinevezését és bizalmatlansági szavazással visszahívhatja. Ellenőrzi az EU költségvetését is. Az EP képviselői helyeinek felosztása a tagállamok népessége alapján történik, de ez degresszíven arányos módon valósul meg, így a kisebb államok több képviselőt küldhetnek, hogy megfelelően legyenek képviselve. Magyarán: az Európai Parlament döntései annyit érnek, mint az ENSZ közgyűlés határozatai. Mindenki azt tesz velük, amit akar.

Az Európai Bizottság az Európai Unió döntés-előkészítő, végrehajtó, döntéshozó, ellenőrző és képviseleti szerve. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa mellett egyike az EU három fő kormányzati intézményének. Legfőbb feladata a jogszabályok kezdeményezése és becikkelyezése, valamint az uniós szerződések őreként tevékenykedik, amik az EU jogalapját jelentik. Az Európai Bizottság tevékenysége nagyon sok párhuzamot mutat a nemzeti kormányok végrehajtó testületével, de – és ez a lényeg lényege – csak korlátozottan rendelkezik végrehajtó és döntéshozó feladatokkal. Ehhez a ráadás, hogy a Bizottságnak annyi tagja van, ahány tagországa van az Európai Uniónak, minden tagállam egy biztost küld a testületbe. Vagyis annyi nemzeti érdek, ahány biztos.

Az Európai Tanács tagjai az Európai Unió tagállamainak elnökei vagy miniszterelnökei. Nem jogalkotó szerv, politikai döntéseit konszenzusos alapon hozza meg. A soros elnökség joga pedig nem több, mint a munkát szervezni.Egyetlen ország vétója – érvénytelen döntés
Blinken USA külügyminiszter  így ma épp úgy mondhatja, amit egykori elődje, Kissinger mondott: „Kit hívjak fel telefonon, ha Európával akarok beszélni?
Ami Amerikától Kínáig minden hatalmon lévő kormánynak megfelel, – csak az EU-nak,  a világgal versenyben álló Európának nem…