Kétséges egység

Posted by

Fábián András
>A februári kutatások szerint lényegében megállt ugyan a Fidesz támogatói létszámának csökkenése (egy hónap alatt 1%-kal csökkent). Ámde a hatpárti együttműködés sem izmosodott. Náluk – bár hibahatáron belül – szintén megfigyelhető egy 2%-os csökkenés. (Závecz Research). A hat párton belül a DK és az MSZP támogatottsága kissé csökkent, miközben a Jobbiké nőtt. Ennek ellenére még mindig a DK a legerősebb ellenzéki párt, a Momentum mellé (6%) viszont felzárkózott a Jobbik és átvette a második helyet 8%-kal. Összességében azonban az ellenzéki együttműködés stabilan vezetni látszik. A Fidesz és a hatpárti lista közötti különbség sokkal markánsabb. Az ellenzéki pártok egyesített listája stabilan, 5 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben a választókorú népességen belül. Még.

Van arra okos ember, aki ezeket a méréseket elmagyarázza. Mi legfeljebb csak – mint öreg kávéházi bácsik – magyarázzuk és tippelgetjük a háború várható kimenetelét. Jobbnál jobb érveket hozunk fel az egyik, vagy a másik fél győzelme mellett. Állításaink természetesen megdönthetetlenek és vitathatatlanok. A második világháborúban játszották ezt az öregek. Nagy térképeken követték a hadmozdulatokat. Olyan izgalmas volt, mint a lóverseny. A befutóig. Ott általában minden borult. Nem jöttek gyorsabban az amerikaiak, mint az oroszok és az a korcs gebe, a Szellő sem hozta a kívánt formáját.

Most meg itt van nekünk ez a kampányidőszak előtti kampányidőszak. Megmondta a Kövér házmester, hogy mocskos harc várható. Azt nem mondta meg, hogy ők, mármint a pártja és annak hívei-zsoldosai is bekapcsolódnak-e. Szerintem a kérdést is butaság volt feltenni. Orbánnak, Kövérnek, a Dömötör Csabáknak a vérében van a gyilkolászás, az övön aluli térben matatás. Orbánról köztudott. Ha lehetőséged van elpusztítani az ellenségedet…

Mármost nyilvánvaló, hogy amikor a „hatpártiba” meghívták a Jobbikot, akkor nagy terhet vett nyakába a rendszerváltásra vállalkozó többi párt. Hiába a nyílt radikalizmustól való demonstratív visszalépés (nem elhatárolódás!), hiába a sasszé a jobbközép felé. A Fidesz hajdani (persze titkos) kreatúrája és szövetségese komoly és súlyos terheket cipel. Mióta Jakab Péterrel az élen szakítottak Vona nyílt Európa-ellenességével, antiszemitizmusával és tettleges rasszizmusával, mióta látványosan megszabadultak a Dúró Dóráktól, Novák Elődöktől és Volner Jánosoktól, napról napra keményen beletenyerelnek a Fidesz képes felébe. A Fideszt azonban ez már kevéssé érdekli, mert a Mi Hazánk, vagy éppen maga a Fidesz-KDNP magába szippantotta a szélsőjobb radikálisait. A Fidesz lett a magyar szélsőjobboldali, újfasiszta párt, nem a Jobbik. Ezt független kutatások is bizonyítják.

A kísértetek azonban fel-felbukkannak az éji homályból. Emlékezetes a 43 éves Bíró László tiszaújvárosi agrárvállalkozó veresége a BAZ megyei időközi országgyűlési képviselőválasztáson. Bírót, aki mellesleg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés tagja is, az ellenzéki összefogás közös jelöltjeként vette nyilvántartásba a választási bizottság. A Jobbik jelöltjeként való indulását a bíróság formai okokra hivatkozva elutasította. Nyilván jó oka volt rá, ugyanis a kampány során váratlanul széleskörű nyilvánosságot kapott, hogy korábban, a Facbook-on, Bíró durva antiszemita megnyilvánulásokkal hívta fel magára a figyelmet. Ezeket a Fidesz kampánybrigád gazdagon illusztrálta is, ami éppen elég volt ahhoz, hogy a 35 400 szavazatból a Fideszes jelölt közel 1 500-al többet szerezzen meg. Jegyezzük meg: azért kellett jobboldali jelöltet indítani ebben a választási közegben, mert világosan felmérhető volt, hogy ez felel meg leginkább a választók politikai orientációjának. A magukat baloldalinak nevező jelöltek összesen nem tudtak ezer szavazatot összeszedni. Vannak, kérem, politikai realitások.

Mégis hatalmas blamázs! Egy magát rendszerváltónak kikiáltó pártszövetség, amely a neofasiszta Orbán-kormányt akarja éppen lejáratni, egy antiszemitát akart a Parlamentbe küldeni! Még hogy bocsánatot kért! Nincs bocsánat! (Ami a személyes véleményemet illeti: szerintem olyan nincs, hogy egy virtigli antiszemita belátja a „tévedését”. Még akkor sem hiszek neki, ha – mint Szegedi Csanád – véletlenül ráébred a saját identitására).

Az persze, hogy a tíz éve folyamatosan, hol nyíltan, hol burkoltan zsidózó Orbán és a Fidesz „járatja le” ezzel hajdani hűséges szövetségesét, a Jobbikot, nem csapta ki a választóknál a biztosítékot.

Emlékezetes az antiszemita botrányairól elhíresült Kulcsár Gergely esete is. Kulcsár Gergely volt az, aki korábban beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna parti cipők egyikébe, később pedig kamukausztnak nevezte a holokausztot. Őt Debrecenben jelölte önkormányzati képviselőnek a Jobbik. Nem mellékesen az LMP és a Momentum támogatásával. Végül az országos elnökségek jobbnak látták, ha felkérik a visszalépésre.

Van, aztán ez a mostani ügy. Jakab koccanása. Nyilván nem véletlen, hogy pont a Pesti Srácok tudta meg mindenki előtt, hogy nem Jakab vezette a balesetet szenvedett autót, hanem Hajnády Kristóf, aki egy korábbi, auschwitzi látogatása során készült fényképen a győzelem jelével pózolt. A náci suttyó, aki Hitlerben és Jodlban leli örömét és találja meg példaképét. Aki elutazik Auschwitzba, csak azért, hogy ott botrányt csináljon. Undorító. Majd el fogja ő is mondani, hogy ő ezt már megbánta és szégyelli nagyon. Ezért is csapott fel Jakab sofőrjének. Ilyenkor az a mondott szokott rutinszerűen elhangozni, hogy „Jakab is zsidó, és ennek ellenére milyen rendes ember”.

Hajnády egyébként a 2014-ben, Auschwitzban tett látogatása után (!) Mirkóczki Ádám választási stábjának munkatársa lett. Ebbéli minőségében szívesen fényképezkedett a Jobbik vezetőivel, többek között Vona Gáborral is. Megjegyzem, ez a figura már az elmúlt harminc év terméke!

Aztán mégiscsak ott van Jakab Péter, aki – már csak származása okán is – vélhetőleg nem antiszemita. Aki minden felszólalásával bizonyítja kvalitásait, Orbán ellenességét, lényeglátó képességét, az ország vesztesei iránt érzett empátiáját. Ott van Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, aki egy Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy titkos alagutat akarnak építeni Orbán Viktornak a Puskás Arénába. Stummer elmondta, hogy a terv azért került hozzá, mert az alagútról szóló beruházást a Nemzetbiztonsági bizottságon keresztül akarták titkosítani. Azóta viszont kiderült, hogy itt tulajdonképpen egy autók behajtására szánt alagút terve fogant meg néhány beteg agyban. Úgy gondolom, hogy a TEK és a védett személy közös ötlete volt ez. A 2 milliárd forintos beruházásról szóló a javaslat végül belekerül majd 40-100 milliárdba is. Mert, ugye, ha alagút, akkor kell lift a protokoll-páholyhoz, meg garázs, kocsimosó, meg sofőrpihenő, meg vizeshelységek, meg büfé is.

Ezeknek az eseteknek két tanulsága van. Ha az ellenzék meg akarja nyerni a legszélesebb választói bizalmat, gondoskodnia kell arról is, hogy a korábban említett figurák maradjanak ott, ahova valók. A süllyesztőben. Tudom, hogy ez nehéz és bonyolult feladat. Nagy odafigyelést, néha még áldozatokat is igényel. A rendszerváltást sürgető embereknek azonban elegük van a kétes egzisztenciákból. A pártvezetők feladata gondoskodni arról, hogy ezeket a nem kívánatos elemeket határozottan és gyorsan leválasszák a pártjukról. A választók belátásának megnyerése és megtartása sem kevésbé fontos feladat. Winston Churchill bölcs szavait ma is érdemes felidézni és megfogadni: „Ha vitát nyitunk a múlt és a jelen között, felmerül annak a veszélye, hogy elveszítjük a jövőt.”