Egy menekülő-alagút, mindig jól jöhet, Rákosi is tudta ezt

Posted by

Balogh S. Éva
>Már Rákosi is tudta, hogy egy menekülő-alagút, mindig jó jöhet -irja a Yale professzor-asszonya a Hungarian Spectrumban. Felidézi, hogy Stummer János nem nagyon ismert politikus, aki 2009-től a Jobbik tagja, de csak 2018-ban lett parlamenti képviselő. Ekkor lett a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Most pedig (mint az tegnap óta ismert) nem törődve a kockázattal, amely  lépését kíséri majd felfedte, hogy a bizottság jóváhagyását kérték egy alagút jóváhagyására. És ennek létrehozását személyesen Orbán Viktor kérte. A kormánypropaganda azonnal álhírnek minősítette a titkos alagút történetét. Ehhez képest a Puskás Aréna (az egykori Népstadion helyén épült pálya) a következő nyilatkozatot tette: “A Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni: jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába. A felülvizsgálat eredménye: jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni. A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró. Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának.”
A vita a Facebookon gyorsan tendálni kezdett afelé, hogy Orbán Viktor fél a saját népétől. S ez ugyanaz a paranoia, amely a világ diktátorait jellemzi, akik olyan politikai rendszert építettek ki, amely nem teszi lehetővé a békés hatalomváltást.  S emiatt attól tartanak, hogy erőszakkal történő elmozdításuk realitás.
Egyébként – idézi fel a szerző – már volt olyan alkalom, amikor Orbán egy alagúton át menekült a népharag elől. 2012-ben hatalmas tüntetés volt az Opera környékén. Ekkor Orbán és Schmitt Pál – akkor még – köztársasági elnök – egy 25 méter hosszú földalatti járaton át jutott ki az épületből a Hajós utcába. Ez az alagút egyébként arra szolgált, hogy a zenekar tagjai hangszereikkel könnyebben be tudjanak menni az Operaházba.
Amikor épült az új Puskás Aréna a Népstadion helyén, akkor betemették azt az alagutat, ami az Istvánmezei úttól a dísztribün alá vezetett. Balogh S. Éva felidézte, hogy a 168 óra akkor ezt írta: “Ma már egyetlen politikus sem bujkál a nép elől, mint a kommunisták, be is tömik a Rákosi-alagutat a Puskás Stadionban”.

 

Címkép: A Rákosi-alagút a Népstadion alatt