Lék

Posted by

Gergely Tamás
Mälar-parti séták

>Még ki sem érünk a tóhoz, a Kerek erdő cserjés szélén máris észlelem a különlegest: valami színest a jégen, mi lehet az? Kijutva a partra látjuk, hogy valakik léket vágtak a Mälar jegébe, majd azt elkerítették, nehogy más beleessen a vízbe. Négy vékony karó van a lék négy sarkához fagyasztva, s azokat egy műanyag szalag köti össze. Piros-fehér, vidám jelenség ez az újdonság!
Aztán meglátjuk, hogy szakszerűen van az egy négyzetméternyi lék jege kivágva, egészen biztosan elektromos fűrésszel, a négy egyenlő részre vágott fedő szépen felállítva a szélen, az is egyfajta gát kívánncsiskodók megfékezésére. Majd előbukkan egy autónyom, szóval az összkép az, hogy valakik, tehát nem egy amatőr, mártózni vágták a léket, autóval jöttek, megfürödve autóval mentek.
Feltételezésünk beigazolódik: másnap ugyancsak sportaktivitásnak vagyunk tanúi: valaki egy nagy hólapáttal korcsolyapályát alakít ki a jégen, tegnap megérkeztek a korcsolyázó gyerekek, ma pedig… fogózz meg, kedves olvasó, egy húsz év körüli férfi megmártózott a vízben. Körülbelül két percig bírta, vigyázó társak körbeállták a léket, a parton meg a jégen arrafele sétálók fényképeztek, szóval zajlott az élet a Mälar stockholmi szakaszán.
Nekem – nem tehetek róla, kelet-európai maradtam – távoli asszociácíók születtek a fejemben: az említett piros-fehér szalagról a budapesti színisek akciója jutott eszembe. Szeretett egyetemi épületüket ugyanolyan színű szalaggal zárták el azok elől, akik az egyetem függetlenségét akarták megszüntetni. És szüntették meg végül. Tiltakozásukat letörték, őket onnan kifüstölték. Az egyéni szimpátia-megnyilvánulások a magyarországi színészvilág, színházkedvelők részéről nem volt elegendő ahhoz, hogy a jelenlegi sunyi, light diktatúrát legyőzzék.
Korábbi tapasztalat az ő szomszédságukból, ahonnan mi elkényszerültünk, hogy az értelmiségi fájdalom kevés, a puliszka akkor robban, amikor az étel hiányzik az asztalról, s csontokért verekednek az élelmiszersorban.
És még a koronavírus is a hatalom kezére játszik: a társadalmi elégedetlenség kinyilvánítását meg lehet állítani a gyülekezési szabadság vírus miatti megnyirbálásával. Lásd még Ukrajna, Oroszország,
Két perc fürdés a maximum ötfokos vízben, nem tudom felfogni, hogy magamutogatáson kívül mire jó az, de hadd csinálják! Miközben sokan, nagyon sokan sétálnak a Mälar jegén, valóságos népvándorlás folyik a Kánaán nevű öböl irányába. Egyesek koriznak. Békés világ ez, más szóval. Még kisgyerekek és kutyák is felbukkannak a sima felületen. Vasárnap lévén hajók nem járnak, nem törik fel a jeget.
A piros-fehér szalag pedig ezúttal óvni hivatott, nem konfliktust jelez.