Így „oltakoztok” ti

Posted by

Hogyan oltanak Magyarországon? Ezt a kérdést járta körül Balogh S. Éva a Hungarian Spectrumban. A kormánypropaganda szerint gördülékenyen. Hogy is van ez? – kérdezi a Yale egyetem professzora. Ahogy ő látja a Covid-19 elleni oltás semmivel sem bonyolultabb mint az influenza elleni védőoltás beadása. Ez utóbbit az Egyesült Államokban a biztosítottak évente egyszer ingyen kapják. Semmi különösebb cirkusz.  Oltanak patikákban, egyes államokban vannak oltási pontok. Ő például általában a városházán kapja a „szurit”. Két nővér intézi és utána még adnak egy kis elvihető kaját. Megnézte, hogy ki az, aki olthat náluk. Orvosok, nővérek, orvos asszisztensek, gyógyszerészek, gyógyszertechnikusok.
Ugyanakkor csodálkozva látja a felvételeken, hogy Magyarországon ehhez minimum két emberre van szükség, de néha háromra vagy négyre. A legtöbbször egy orvos is jelen van, akinek az idejét talán jobban lehetne használni annál, hogy oltogat, miközben az asszisztense vattával törölgeti az oltás helyét, hátha vérzik. Az M1 híradón ő személy szerint látott olyan „oltakozást”, amikor jelen volt egy harmadik személy is, aki a beoltandó személy felgyűrt ingujját tartotta.
Balogh S. Éva ajánlja olvasásra a Szabad Európa írását arról, hogy történik mindez Nagy-Britanniában. „–Akkor kezdjük? –Már kész. –Mi kész? –Beadtam! –Tesz rá tapaszt? Odafogjam a vattát? -Minek? Nem kell! Mehet! ” – Ennyi volt maga az oltás, meséli a Londonban élő közgazdász (azt kérte, hogy a nevét, tekintettel a munkáltatójára, változtassuk meg), aki a romantikus filmből kultikus hellyé vált városrészben, Notting Hillen lakik. A briteknél 10 percet kell várni az oltás után, Magyarországon 30 percig lesnek, lesznek-e tünetek.
A professzor asszony idézi egy tatabányai orvos tapasztalatait is, akiről a kormány hű Demokrata ír. Minden flottul ment. Tíz oltás hat óra alatt. Ez nem nagyon hatékony.
A Hír TV arról tudósít, hogy minden a normális mederben halad Baranyától Nógrádig. A Híradó pedig arról szeret beszélni, hogy mi lesz a jövőben. Például „a jövő héten lehetőség lesz 465 ezer ember beoltására”. De ki fog oltani? Az orvosok, akiknek naponta tíz ember fér az idejükbe?
Lehetne folytatni, de azt hiszem, még ez a rövid összefoglalás is képet ad az olvasóknak arról, hogy az Orbán-kormány mennyire szervezte meg az országban a tömeges oltási programot. Orbán Viktor, mint mindenhol a politikusok, panaszkodhat az oltások, köztük az orosz vakcina, lassú beérkezéséről, de tény, hogy kormánya annyira nem készült fel a tömeges oltásra, hogy a magyar hatóságok valószínűleg nem tudnák mit kell kezdeni az általuk megrendelt oltások millióival, ha ezek az oltások valóban időben megérkeznek – állapítja meg a Hungarian Spectrum.