A pápa és az írónő

Posted by
Gábor György
>A mai napon Rómában egy idehaza bizonyos nemzeti-keresztény körben csak demens vénemberként emlegetett idős úr, Jorge Mario Bergoglio, akit Itáliában Papa Francesconak neveznek, a szó legszorosabb értelmében hirtelen beugrott Edith Bruckhoz, a közel 90 éves, Olaszországban élő, magyar származású holokauszt-túlélő írónőhöz.
A váratlan látogatásra azért került sor, mert Edith Bruck az Osservatore Romanonak még január 26-án, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapon adott egy interjút, amelyben a náci üldözések borzalmairól számolt be. Ferenc pápát annyira felzaklatta az interjú, hogy egy találkozót kért az írónőtől, s a mai napon, privát programként fel is kereste őt belvárosi otthonában, ahol egy órán át beszélgettek egymással.
A pápa megköszönte a tanúvallomást, tiszteletét fejezte ki a náci populizmus (populismo nazista) áldozata előtt, s megismételte a Yad Vashemben elmondott szavait, Isten bocsánatát kérve az egész emberiség nevében.
A Vatican News és az összes olasz napilap beszámolt arról, hogy Edith Bruck egész életét a tanúságnak szentelte, amint ezt még a bergen-belseni koncentrációs táborban megfogadta: ha túléli, elmondja a történetét, még ha nem is fognak hinni neki. És megtartotta ígéretét.
El sem tudom képzelni, hogy mostantól miként fogják illetni Ferenc pápát a fent említett nemzeti-keresztény magyar körben.
Címkép:  Ferenc pápa Bruck Editnél