A Mars “magyar” térképe

Posted by

Almási Miklós
>Mars Rover leszállt a Marsra – és beleszállt Hargitai Henrik, asztrológus és Mars kutató kitűnően időzítette albumába. A 36. marsi év alkalmából először jelent meg földrajzi atlasz a Marsról, ami pont a leszállásra jelent meg. A térkép 1:10 milliós méretarányú, és még a bolygó éghajlati és időjárási viszonyait is megmutatja. A legújabb kutatási eredményeket összefoglaló, 60 oldalas atlasz lapjain látható a bolygó felszínének története, a kiadványban a domborzati viszonyok mellett bemutatják a Marsra küldött járművek eddigi és jövőben várható leszállóhelyeit is. Szerkesztő Hargitai Henrik, a NASA volt kutatója.

Mindenki kiváncsi, mert Hargitai a Mars minden oldaláról részletes szegmens térképet képszített, hegyek, kráterek, völgyek (folyók?) megjelölésével (elnevezéseiket feltüntetve, köztük magyar neveket pl. Kármán Tódor neve is szerepel egyiken, meg Eger város neve is.) Szóval, aki kiváncsi mit csinálnak az amcsik ott fenn, az nézze meg e térképalbumot, mert az emberiség történetének egyik legnagyobb kalandja volt ez a leszállás, no meg az az egy év, amit ott fog tölteni a Perseverance nevű rover.
Hargitai személyesen is részt vett az évek óta tartó előkészületekben: NASA meghívására két évig szolgálta ezt a fantasztikus ügyet. Abszolut szakember.

 

 

Itt meg nézegetheted 10 percig a videót a Mars bolygóról. Érezd “otthon” magad. Egyszerűen ugord át a földi hirdetéseket.
https://youtu.be/ZEyAs3NWH4A