Spanyolul lehet sértegetni a mamát?

Posted by

Ch. Gáll András, az Index remek sportújságírója nyitva tartotta a fülét a múlt keddi Barcelona–PSG BL-nyolcaddöntő idején, és felfedezte, hogy Kylian Mbappétól Antoine Griezmannig a francia játékosok spanyolul küldték el melegebb éghajlatra nemcsak az ellenfél játékosát, hanem a saját csapattársukat is. A koronavírus idején elnéptelenedett stadionokban még a légy zümmögését is meghallani, hát még a játék hevében elhangzott, olykor a nyomdafestéket is kevésbé tűrő indulatkitöréseket. A Barcelona–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első meccséna franciák 4–1-re legyőzték a  katalánokat.

Mivel Messiék rosszul tűrték a megaláztatást, itt-ott elpattant a húr, ahogy arról már a világsajtó is beszámolt. Például a csapatkapitány Gerard Piqué és a Barca francia csatára, Antoine Griezmann között lezajlott purparléról. Íme:
Piqué: „Una puta posesión larga, ¡joder!”
Griezmann: „ Tranquilo, deja de gritar, la concha de su madre…”
Piqué: „ No, la concha de su madre tú, que estamos sufriendo y estamos corriendo como locos…”

Magyarul:
Piqué: „Próbáljuk már megtartani azt a kib…tt labdát, b… meg!”
Griezmann: „Nyugi, ne ordíts, az anyád p…ját!”
Piqué: „Nem, a te anyád p…ját! Csak szenvedünk és futkározunk, mint a bolondok…”

De történt ezen a mérkőzésen még más is. Miután Sergino Gianni Dest szabálytalankodott Kylian Mbappéval, a meccsen három gólt szerző szupersztár beszólt az amerikainak: „No me toques!” Így, spanyolul. Ami annyit tesz: „Ne érj hozzám!”
Erre Jordi Alba a fiatal jobbhátvéd segítségére sietett: „Te ha pedido perdón. Eres un agrandao. Eres un agrandao.” Azaz: „Bocsánatot kért tőled! Nagyképű vagy, nagyképű vagy!”
Mbappé azonnal túlreagálta Jordi Alba szavait: „En la calle yo te mato…” Vagyis: „Odakint az utcán megöllek!” No, erre már Piqué is beleavatkozott: „A quién vas a matar tú? A quién vas a matar tú?” Magyarul: „Kit fogsz te megölni?Kit fogsz te megölni?”
Egy szóval spanyolul mindent lehet. Lehet, hogy jobb lenne, ha az NB1 játékosai megtanulnának ezen a nyelven.

Címkép: Barcelona-PSG. Mbappénak bottal ütötték a nyomát